Centrul National Anticoruptie si Procuratura Anticoruptie descind in aceste momente la Academia de Studii Economice din Moldova. Profesori din cadrul institutiei sunt suspectati de luare de mita.

 

Comunicatul emis de CNA:

“Afacerea unei reţele de corupţie, formate din persoane publice din cadrul ASEM şi mai mulţi intermediari, deconspirată de CNA şi procurorii anticorupţie.

Examene de promovare contra-cost, teze anuale şi de licenţă, dar şi note pentru practica de producţie – toate acestea constituiau afacerea unei reţele organizate, formate din zeci de persoane, între care lectori ai Academiei de Studii Economice din Moldova şi mai mulţi intermediari din afara instituţiei de învăţământ. Schema a fost deconspirata de CNA şi procurorii anticorupţie în urma unor informaţii, obţinute din interiorul instituţiei vizate, dar şi din alte surse.

În cadrul anchetei au fost documentaţi mai mulţi membri ai reţelei, au fost prelevate probe audio şi video, în urma cărora s-a reuşit acumularea unui amplu material probator care vine să confirme informaţia preliminară. Pe parcursul documentării, s-a constatat că afacerea de corupţie funcţiona nestingherit chiar în faţa instituţiei, acolo unde au fost monitorizaţi cei care formau una dintre principalele verigi a afacerii – mijlocitorii. Aceştia erau responsabili de identificarea unor studenţi cu probleme de reuşită sau restanţieri, cărora le ofereau ajutor pentru susţinerea cu succes a oricărui tip de examen.

Ulterior, contra unor sume de bani, care variau în funcţie de complexitatea serviciului, intermediarii mergeau la persoane publice din cadrul ASEM, în principal profesori, şi le ofereau o parte din mijloacele financiare primite pentru soluţionarea examenelor, o altă parte din bani păstrând-o pentru serviciile de intermediere.

Pe parcursul acţiunilor de anchetă, s-a stabilit că pentru un examen, membrul grupului primea de la student până la 1 000 de lei, nota pentru practica de producţie costa între 1000 şi 1500 de lei, iar cea mai scumpă era aranjarea susţinerii tezei de licenţă sau masteratul – între 400 si 550 de euro. În consecinţă, studenţii erau evaluaţi de către profesori fictiv, în mare parte fără prezenţa fizică la examene.

Deşi cauza se află la faza iniţială de documentare, până la această etapă au fost identificaţi în jur de 60 de profesori şi alte persoane publice din cadrul ASEM, faţă de care sunt suspiciuni rezonabile că ar fi implicate în afacerea cu examene. Acestea au fost documentate în timpul în care purtau discuţii telefonice şi aveau întâlniri cu alţi membri ai reţelei, primind de la aceştia bani, acte, borderouri şi făcând schimb de alte documente pentru realizarea planului infracţional.

Pe marginea faptelor depistate, procurorii au pornit mai multe cauze penale pentru corupere pasivă, activă şi trafic de influenţă pe care le-au conexat într-o procedură comună.

Pentru fortificarea probatoriului, Centrul Naţional Anticorupţie împreună cu Procuratura Anticorupţie au descins cu percheziţii la sediul Academiei de Studii Economice, în birourile persoanelor bănuite, la domiciliile acestora, dar şi la alţi membri ai reţelei. În cadrul percheziţiilor, au fost depistate liste cu numele unor studenţi, sume impunătoare de bani, primite de la aceştia, numele profesorilor care au primit bani pentru organizarea susţinerii examenelor, practicii de producţie, de licenţă sau masterat. În urma acţiunilor, 9 persoane, printre care 6 profesori ai ASEM şi 3 intermediari, au fost reţinute pentru 72 de ore.

Acţiunile întreprinse de organul de urmărire penală sunt la etapă incipientă, urmând să fie stabilit cercul întreg de persoane participante la comiterea infracţiunilor investigate, inclusiv cu cercetarea minuţioasă a actelor, ciornelor, dispozitivelor electronice în care sunt vizaţi angajaţii ASEM, precum şi ai altor instituţii de învăţământ.

Conducerea Academiei de Studii Economice şi-a exprimat disponibilitatea de a coopera cu ancheta pentru identificarea angajaţilorinstituţiei, implicaţi în fraudarea examenelor.”

Deşi cauza se află la faza iniţială de documentare, până la această etapă au fost identificaţi în jur de 60 de profesori şi alte persoane publice din cadrul ASEM, faţă de care sunt suspiciuni rezonabile că ar fi implicate în afacerea cu examene. Acestea au fost documentate în timpul în care purtau discuţii telefonice şi aveau întâlniri cu alţi membri ai reţelei, primind de la aceştia bani, acte, borderouri şi făcând schimb de alte documente pentru realizarea planului infracţional.