Vestea că un lider al românilor din nordul Bucovinei a fost reținut și interogat de securitatea din Ucraina (SBU) pentru că organizează activități culturale destinate marcării Centenarului Marii Uniri a ajuns și la București. Parlamentarul Daniel Gheorghe condamnă violența cu care au acționat autoritățile ucrainene și cere Guvernului de la București și Președinției să sisteze orice tip de asistență acordată Kievului și susținerea în parcursul euro-atlantic.

 

Spargerea ușilor și percheziționarea Centrului Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi de la Cernăuți de către SBU (securitatea ucraineana) care a pornit acolo o anchetă penală ca urmare a faptului că în sediul centrului românesc se găseau, în contextul sărbătorii Centenarului, niște hărți pur istorice ale României Mari de la 1918 este un act ostil și violent al unui stat vecin care are pretenția de a deveni membru în UE și chiar NATO. Cer public o reacție a Ministerului Afacerilor Externe de la București pe această temă, România nu mai poate face servicii gratuite unui stat care își bate joc de românii autohtoni din Bucovina de Nord! Ca atare, solicit Guvernului și președintelui Iohannis să protesteze în fața abuzurilor organelor represive din Ucraina și să sisteze orice formă de asistență ori susținere pe drumul euro-atlantic al acestui stat post-sovietic lipsit de un minim respect pentru drepturile minorității românești, în pofida tratatelor internaționale semnate și a tratatului de baza cu România din 1997!

 

a scris deputatul pe Facebook.

Sâmbătă a avut loc colocviul ştiinţific internaţional „Bucovina în preajma Marii Uniri”, organizat de Institutul „Bucovina”, filiala Academiei Române (Rădăuţi, România) şi Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi. Evenimentul a fost moderat de Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” şi dr. Marian Olaru, directorul Institutului ,,Bucovina” al Academiei Române. La manifestația științifică a participat şi ministrul consilier Ionel Ivan, care a transmis din partea Consulatului General al României la Cernăuţi un mesaj de salut şi încurajare a unor acţiuni ştiinţifice de acest gen în regiunea Cernăuţi. Colocviul a stârnit furia autorităților ucrainene, Serviciul de Securitate reținându-l și interogându-l până luni seară pe acad. Vasile Tărâțeanu, potrivit infoPrut.

„Angajaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei au găsit plăci imprimate făcute pentru a promova „celebrarea“ în Ucraina a 100 de ani de la crearea „României Mari“. Colaboratorii organelor de drept au înregistrat, de asemenea, că membrii ONG-ului au distribuit literatura de specialitate, care pot conţine apeluri pentru restaurarea aşa-numitei „dreptăţi istorice“, prin anularea dreptului internaţional şi a documentelor internaţionale şi „întoarcere“ zona Bucovinei de Nord, Basarabia de Nord şi Basarabia de Sud existente în statul român”, a relatat Cernivtsi Times.

„Angajaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei din Cernăuţi cercetează conducerea Centrului pentru materiale care conţin apeluri pentru a încălca integritatea teritorială a ţării lor: în timpul unui eveniment public (colocviul menţionat anterior- n.a.) în imaginile regionale de cartografiere au arătat centrul din regiunea Cernăuţi parte a României Mari”, se precizează pe site-ul SBU.

În prezent, cei peste 500.000 de români din Ucraina sunt supuși unui proces tot mai accentuat de deznaționalizare. Autoritățile ucrainene insistă asupra suprimării învățământului gimnazial, liceal, profesional-tehnic și universitar în limba română și înlocuirea acestuia cu învățământ în limba ucraineană, prin noua Lege a educației, adoptată în septembrie 2017.

Centrul Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi a mai fost ținta unor atacuri ale naționaliștilor ucraineni, acestea intensificându-se în ultimul an.