Asociaţia “UNIREA – ODIP” a iniţiat o campanie de colectare a banilor pentru şcoala românească din satul Aluatu, raionul Taraclia, care riscă să fie închisă din cauza stării dezastruoase.

Potrivit infotag.md, unioniștii au împărțit, astăzi, deputaților, în faţa Parlamentului, câte un pliant informativ despre situaţia şcolii, cu îndemnul să doneze pentru a salva instituţia de învăţământ.

Liderul asociaţiei, Vlad Bileţchi, a spus că în gimnaziul-grădiniţă „Dimitrie Cantemir” învaţă 50 de elevi, iar la 1 septembrie urmează să vină încă 20 de copii şi, din acest motiv, „până la începutul noului an şcolar, instituţia trebuie să fie renovată”.

În urmă cu câţiva ani, localnicii au alertat autorităţile, care, din lipsa mijloacelor financiare, au venit cu o soluţie: comasarea şcolii şi a grădiniţei româneşti din localitate. Astfel a luat naştere gimnaziul-grădiniţă “Dimitrie Cantemir”, care a beneficiat mai apoi de peste 2 mil. de lei ajutor din partea României.

Asociaţia a lansat o campanie de colectare a fondurilor pentru reparaţia curentă a şcolii, pentru care este nevoie de 197 de mii de lei.

Acest subiect a fost discutat de către deputaţi la începutul şedinţei Parlamentului. Deputatul Partidului Democrat, Sergiu Stati, a respins informaţiile precum că nu sunt bani pentru reparaţia şcolii. El a menţionat că Guvernul a alocat acestei instituţii de învăţământ 3 milioane de lei pentru reparaţie şi alte necesităţi.

Deputatul Partidului Liberal, Ion Casian, a declarat că este gata să meargă în acest sat pentru a lua cunoştinţă de situaţie şi “pentru a salva şcoala românească din satul Aluatu”. Deputatul Partidului Democrat, Corneliu Dudnic, a declarat că în raionul Taraclia nu există şcoli româneşti, ci doar moldoveneşti.