În fiecare week-end, zeci de bărbați și femei se întâlnesc pe un șantier abandonat din pădure, din apropierea Kievului. În uniforme, cu arme, dar fără muniție de război, se antrenează pentru eventualitatea unui atac al armatei rusești…

Batalionul de Apărare Teritorială din Kiev are oficial 550 de membri, însă ofițerii estimează că ar putea mobiliza în caz de alertă peste 2 000 de rezerviști. Toți sunt civili: Unii sunt veterani ai războiului Donbass, alții sunt amatori, însă cu toții doresc să-și apere țara, la fel ca Vassili, antreprenor în vârstă de 28 de ani.

“Rușii trebuie să știe că pot fi împușcați din orice unghi, din fiecare casă. Vom distruge tot. Le va fi ușor să vină aici, dar vor ieși în sicrie și vor lăsa aici avioanele, artileria, tancurile, despre care se spune că sunt atât de numeroase. 63% dintre ucraineni sunt gata să ia armele pentru a-și apăra țara. Rușii trebuie să se aștepte la ceva urât aici”, spune el.

Armata ucraineană mizează pe 300 000 de militari, dintre care aproape o treime s-au mobilizat pe frontul din Donbass. Totuși, țara dispune în egală măsură și de o armată din umbră: 430 000 de veterani, care au servit în armată în ultimii 7 ani și aproximativ 80 000 de cetățeni civili în Apărarea Teritorială.

Ucraina dorește să organizeze o forță suplimentară pentru armată, pe modelul polonez și lituanian. Scopul este să poate face față unei confruntări cu o armată teoretic mai puternică. În fața amenințărilor recurente ale Rusiei, tot mai mulți ucraineni își amintesc de tradițiile istorice, de moștenirea cazacilor și de războiul partizanilor.

De șapte ani, luptele sunt la ordinea zilei în regiunea ucraineană Donbass, în apropiere de granița cu Rusia. Reporterii France24 au stat de vorbă cu locuitorii și cu soldații de pe front, într-un moment în care Putin și Biden trebuie să se întâlnească să discute despre situația conflictului.

În regiunea Donbass din Ucraina, aproape de granița cu Rusia, fabrica de cărbune Avdiivka a păstrat orașul pe linia de plutire pe tot parcursul războiului. Aici, lumea preferă să nu vorbească despre conflict…

“Încerc să nu mă mai uit la știri, mărturisește o locuitoare. Viața este destul de grea și așa”. Cu toate acestea, sudul orașului este devastat de luptele din apropiere. Armata ucraineană își menține pozițiile în fabricile distruse. Împușcăturile sunt la ordinea zilei, iar inamicul la mai puțin de 100 de metri.

Pentru Myhailo, locotenent-colonel în armata ucraineană, nu se mai pune problema unei invazii rusești în Ucraina: “Ei nu au continuitate în idei, comentează acesta. Pot trage oricum și oricând. Rusia este deja pe teritoriul ucrainean! Mai avem nevoie de dovezi în plus atunci când capturăm un prizonier de război și el are un pașaport rusesc?”

Însă el și ceilalți soldați nu se așteaptă la un conflict de amploare. “Ei continuă să spună că va avea totuși loc un atac, că rușii își adună puterile…, spune Denis, căpitan în armata ucraineană. De aceea eu nu prea cred. Ar suferi prea multe pierderi”.

Linia frontului din Donbass nu s-a mutat semnificativ în ultimii aproape șapte ani. Cu toate acestea, situația rămâne instabilă atâta timp cât Rusia nu acceptă orientarea pro-occidentală a Ucrainei, iar aceasta nu acceptă ocuparea unei părți din teritoriul său de către forțele de la Kremlin.

La cinci kilometri de front se află… New York, un frumos oraș cât se poate de ucrainean. Locuitorii sunt îngrijorați, la fel ca și americanii, de adunarea trupelor rusești la graniță.

Fostul primar al orașului, Nikolai Leko, crede că starea aceasta a durat deja prea mult: “Cu tot ce se întâmplă acum, să auzi că s-ar putea înrăutăți, nu e deloc ușor… Șapte ani de război, nu e deloc ușor.”

Lângă el, antreprenoarea Oksana Lenko, continuă: “Acum, suntem conștienți că acest lucru va mai dura ceva timp. Așa va arăta restul vieții noastre…”

În acest oraș, ultimele bombardamente asupra cartierelor locuite au avut loc în 2019.