Premierul conservator al Ungariei, Viktor Orban, oponent ferm al imigraţiei, a lăsat de înţeles vineri că ţara sa ar putea urma exemplul Statelor Unite şi renunţa la negocierile din cadrul ONU privind migraţia, relatează dpa.

Este inacceptabil să fie formulate principii contrare intereselor Ungariei,

Este un semnal considerabil faptul că SUA, ţara cu cea mai mare armată din lume, s-a retras din negocieri…

În timpul crizei migraţiei din 2015-2016, când peste un milion de persoane au folosit ruta balcanică pentru a ajunge în ţările bogate din vestul UE, Orban s-a remarcat printre liderii europeni drept cel mai mare susţinător al măsurilor împotriva imigranţilor şi refugiaţilor.

Guvernul său a ridicat un gard la frontieră pentru a împiedica intrarea în ţară a imigranţilor şi a înăsprit legislaţia privind migraţia.

Ungaria riscă să fie sancţionată de UE pentru că a respins sistemul de cote obligatorii de solicitanţi de azil în blocul comunitar. În iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură judiciară împotriva Ungariei, precum şi împotriva Poloniei şi Cehiei.

Organizaţia Naţiunilor Unite ar urma să aprobe un tratat global privind o migraţie sigură şi reglementată după o serie de discuţii în acest an, pe baza unei declaraţii din 2016 fără caracter constrângător.

Administraţia americană a preşedintelui Donald Trump s-a retras din acest proces în decembrie.

sursa:agerpres.ro