Articolul lingvistic al Legii Educației din Ucraina va fi aplicat nu mai degrabă de anul 2023.

În acest mod, Ministerul ucrainean al Educației își dorește să ia în calcul recomandările Comisiei de la Veneția privind perioada de tranziție pentru implementarea Legii în cazul minorităților naționale, a declarat Lilia Grinevici, ministrul ucrainean al Educațieinotează Agenția BucPress din Cernăuți.

Ministrul Educației de la Kiev a comunicat că decizia departamentului guvernamental pe care-l conduce este determinată nu de reacția unor țări aparte, ci de necesitatea de a pregăti cadrele didactice și elevii pentru inovațiile introduse în lege.

Trebuie să fie toți pregătiți pentru implementarea articolului, pentru a fi  luate în calcul particularitățile învățământului pentru comunitățile naționale și diferite grupuri lingvistice – a comunicat Lilia Grinevici.

De menționat că Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) a publicat în decembrie 2017 opinia sa privind prevederile art. 7 al Legii educației din Ucraina, care se referă la folosirea, în educație, a limbii de stat și a limbilor persoanelor aparținând minorităților, document care conține o serie de obiecții și recomandări adresate Kievului. Astfel, potrivit experților Comisiei de la Veneția, noua lege ucraineană a educației trebuie să stabilească un echilibru echitabil între promovarea limbii de stat și protecția drepturilor lingvistice ale minorităților naționale, care nu pot fi diminuate în mod nejustificat.

Acest lucru se întâmplă după mai multe proteste ale statului român și moldovean, precum și ale unor organizații naționaliste .