Ministerul Românilor de Pretutindeni zice că vrea să salveze învățământul în limba română din Ucraina, dar se pare că nu știe cum!

Vestea bună este că aplicarea articolului 7 se amână! – consideră deputatul român Matei Adrian Dobrovie, vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, potrivit unui comunicat remis Agenției BucPress din Cernăuți.

A fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern din data de 25 ianuarie 2018 vizând bursele și stagiile de specializare acordate elevilor etnici români din Ucraina, respectiv cadrelor didactice din școlile românești din țara vecină. Citind această hotărâre, concluzia la care am ajuns este una singură: MRP nu are încă niște direcții de acțiune clare în vederea combaterii efectelor noii legi a educației din Ucraina, care restricționează învățământul în limba minorităților – menționează deputatul.

În primul rând, se pare că Ministerul nu a înțeles că bursele ar trebui să reprezinte o șansă la educație în limba română, iar nu un premiu destinat doar elevilor merituoși. Acordarea burselor în funcție de medie, în ordine descrescătoare, este discriminatorie și total ineficientă. Mai mult decât atât, MRP urmează a stabili, proporțional cu numărul elevilor din regiunile locuite de români, numărul de burse ce vor fi acordate pe fiecare regiune în parte. Astfel, nu e de ajuns să fii un elev silitor, ci trebuie să ai și norocul de a locui într-o regiune a Ucrainei în care numărul de burse alocate este suficient de mare.

Un semnal de alarmă cu privire la strategia MRP pentru sprijinirea elevilor etnici români din Ucraina îl reprezintă și numărul de burse stabilit, adică 1000, în cuantum de 200 lei/elev. Acest număr este identic cu cel propus înainte de adoptarea bugetului pe anul 2018, deși ministerul a primit o suplimentare de 3 milioane lei.

În al doilea rând, e regretabilă lipsa de informații a MRP cu privire la sistemul de notare din Ucraina. Conform Hotărârii de Guvern, pentru elevii de clasa I bursele se acordă în funcție de mediile obținute în semestrul I a anului școlar 2017-2018. Problema constă în faptul că acești elevi nu primesc note, ci caracterizări verbale. Astfel, dispoziția legală devine inaplicabilă.

În plus, ea nu este corelată cu alte articole din hotărâre, unde se vorbește despre includerea în dosarul de selecție al elevilor de clasa I a unei recomandări din partea asociației, fundației sau organizației nonguvernamentale implicate în procedura de selecție, deși această recomandare a fost înlocuită cu criteriul mediei de pe semestrul I.

Față de proiectul de hotărâre pus în dezbatere publică în luna decembrie, forma finală a H.G. elimină cofinanțarea de 3% din partea asociațiilor, fundațiilor, ONG-urilor – un lucru bun. Acestea vor fi însă implicate în plata burselor, deși inițial se propusese ca virarea sumelor să se realizeze direct de către MRP.

Hotărârea de Guvern pare dată doar pentru a bifa o activitate, nu pentru a oferi soluții reale. Noroc ca aplicarea articolului 7 se amână până în 2023. Pana atunci are si MRP timp sa găsească soluții mai bune – consideră deputatul român Matei Adrian Dobrovie.

informează bucpress.ro.