Mark Zuckerberg și echipa iau în considerare închiderea Facebook și Instagram în Europa dacă Meta nu poate procesa datele europenilor pe serverele din SUA

Dacă Meta nu are opțiunea de a transfera, stoca și procesa date de la utilizatorii săi europeni pe servere din SUA, Facebook și Instagram ar putea fi închise în toată Europa, a avertizat proprietarul giganților rețelelor sociale în raportul său anual.

 

Problema cheie pentru Meta este transferurile transatlantice de date, reglementate prin așa-numitul Privacy Shield și prin alte modele de acorduri pe care Meta le folosește sau le folosește pentru a stoca datele de la utilizatorii europeni pe serverele americane. Acordurile actuale pentru a permite transferurile de date sunt în prezent supuse unui control intens în UE.

 

În raportul său anual către Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA, Meta avertizează că, dacă nu se adoptă un nou cadru și companiei nu i se mai permite să utilizeze „sau alternativele” actuale modele de acorduri, compania „probabil” nu va mai putea să ofere multe dintre „cele mai importante produse și servicii” ale sale, inclusiv Facebook și Instagram, în UE, potrivit diverselor rapoarte media, inclusiv în iTWire, ziarul The Guardian și Revista Side Line. Partajarea datelor între țări și regiuni este crucială pentru furnizarea serviciilor sale și publicitate direcționată, a subliniat Meta.

 

Prin urmare, a folosit anterior cadrul transatlantic de transfer de date numit Privacy Shield ca bază legală pentru a efectua aceste transferuri de date. Pe lângă Privacy Shield, Meta folosește și așa-numitele modele de acorduri sau clauze contractuale standard, ca bază legală principală. pentru prelucrarea datelor de la utilizatorii europeni pe serverele americane.

 

Aceste acorduri model sunt, de asemenea, supuse controlului la Bruxelles și în alte părți ale UE.

 

Cu toate acestea, acest tratat a fost anulat de Curtea Europeană de Justiție în iulie 2020, din cauza încălcărilor privind protecția datelor. De atunci, UE și SUA au subliniat că lucrează la o versiune nouă sau actualizată a tratatului.

Răspuns Facebook

Când este contactat de City A.M. Astăzi, John Nolan, liderul în domeniul media tehnologic și al comunicațiilor publicitare din Meta, cu sediul în Londra, nu a negat și nu a minimizat rapoartele.

 

În schimb, el a împărtășit o declarație a lui Nick Clegg, vicepreședintele pentru afaceri globale și comunicații al Meta.

 

Clegg a avertizat că „lipsa transferurilor internaționale de date sigure, sigure și legale ar dăuna economiei și ar împiedica creșterea afacerilor bazate pe date în UE, așa cum căutăm o recuperare de la Covid-19”.

 

„Impactul ar fi resimțit de întreprinderile mari și mici, din mai multe sectoare”, a continuat el.

 

„Afacerile au nevoie de reguli clare, globale, susținute de statul de drept puternic, pentru a proteja fluxurile de date transatlantice pe termen lung.”

 

Nick Clegg, VP Afaceri Globale și Comunicații.

„În cel mai rău scenariu, acest lucru ar putea însemna că o mică întreprindere tehnologică din Germania nu ar mai putea folosi un furnizor de cloud din SUA. O companie spaniolă de dezvoltare de produse nu ar mai putea desfășura o operațiune în mai multe fusuri orare.” Un retailer francez poate descoperi că nu mai poate întreține un call center în Maroc”, a subliniat Clegg.

 

El a adăugat: „În timp ce factorii de decizie politică lucrează pentru o soluție durabilă, pe termen lung, îndemnăm autoritățile de reglementare să adopte o abordare proporțională și pragmatică pentru a minimiza perturbarea celor multe mii de afaceri care, precum Facebook, s-au bazat cu bună credință pe aceste mecanisme. pentru a transfera date într-un mod sigur și securizat.” Caz irlandez

Comisia irlandeză pentru protecția datelor a declarat pentru Meta în august 2020 că a concluzionat provizoriu că utilizarea modelelor de acorduri nu este în conformitate cu GDPR.

 

Procesarea datelor europene pe serverele americane a trebuit, prin urmare, să fie suspendată de către IDPC. Cu toate acestea, aceasta a fost doar o concluzie preliminară, așa că, de fapt, nu a intervenit nicio schimbare.

 

Compania a mers în instanță pentru a opri ordinul, dar judecătorii au decis că ancheta IDPC ar putea continua.

 

Verdictul final al organului de pază este de așteptat să fie publicat în prima jumătate a acestui an. În cazul în care IDPC constată într-adevăr că modelele de acorduri sunt ilegale, Meta poate decide că nu mai este fezabilă să ofere unele dintre serviciile sale în UE.

 

În ceea ce privește cazul irlandez, Clegg a spus: „Comisia irlandeză pentru protecția datelor a început o anchetă cu privire la transferurile de date UE-SUA controlate de Facebook și a sugerat că SCC-urile nu pot fi utilizate în practică pentru transferurile de date UE-SUA.”

 

„Deși această abordare este supusă unui proces suplimentar, dacă este urmată, ar putea avea un efect de mare anvergură asupra întreprinderilor care se bazează pe SCC și pe serviciile online pe care se bazează mulți oameni și companii”, a conchis el.

 

Sursa:cityam.com