Circa 67 % dintre cetăţenii Republicii Moldova cred că lucrurile în ţară merg într-o direcţie greşită, iar cele mai stringente probleme sunt cele din domeniul social şi economic. Cel puţin acest lucru îl arată datele unui sondaj de opinie, realizat de către Centrul de Cercetări Sociologice şi prezentat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„38 la sută dintre respondenți au spus că salariile mici sunt o problemă stringentă cu care se confruntă. După care urmează corupția cu 21 la sută. Locurile de muncă, la fel din categoria economico-socială, 13 la sută au spus că sunt o problemă. Prețurile la servicii au răspuns 10 la sută,  prețurile la produse – 8 la sută, iar siguranța cetățeanului și infrastructura au răspuns doar 2 la sută”, a precizat președintele Centrului de Cercetări Sociologice,  Sergiu Raievschi.

Conform  aceluiași sondaj, numărul adepților integrării europene a Republicii Moldova depășește 50%, iar al adepților unirii cu România a crescut până la 35%, însă pentru aderarea Republicii Moldova la NATO ar vota ceva mai mult de o pătrime din respondenți.

„Dacă s-ar organiza un referendum cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar vota 52 la sută pentru, 38% împotrivă, iar 10 la sută sunt indeciși. Cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală, pentru au răspuns 41 la sută, 52 la sută au răspuns contra, iar 7% sunt indeciși.

La subiectul Unirii Republicii Moldova cu România, 35% au răspuns pentru, 48 la sută au spus că sunt contra, iar 17 la sută sunt nehotărâți. La întrebarea, dacă Republica Moldova ar trebui să adere la NATO, 27% au spus că da, 41 la sută – nu, iar 31 la sută nu sunt hotărâți. Foarte mulți din societate încă nici nu pricep ce este NATO. Știu că există așa ceva, dar ce reprezintă, nu știu”, a spus Sergiu Raievschi.

 

Tot în cadrul sondajului oamenii au fost întrebați din ce surse media preferă să se informeze. Potrivit expertului în comunicare al centrului de Cercetări Sociologice, Valeria Trinca, conform datelor obținute în sondaj, majoritatea cetățenilor  privesc televizorul, citesc informații on-line și ascultă radioul, pe când presa scrisă este tot mai puțin citită.

„Doar două procente au răspuns că se informează din ziare. Televizorul rămâne cea mai importantă sursă de informare, având un răspuns de 79 la sută dintre cei care privesc des sau foarte des. Internetul ocupă și el un loc tot mai important. Vedem că radio este, la fel, o sursă importantă. 33% dintre cetățeni au răspuns că ascultă radio des și foarte des”,a explicat expertul în comunicare al centrului de Cercetări Sociologice, Valeria Trinca.

Sondajul a fost realizat la inițiativa Centrului de Cercetări Sociologice, în perioada 10-27 martie, pe un eșantion de 1550 de persoane, marja de eroare a sondajului fiind de 3%.

sursa :trm.md