Teritoriul actualei Republici Moldova în cel de-al Doilea Război Mondial s-a aflat sub jurisdicţia statului român. Însă odată cu pretinsa „eliberare” a Basarabiei de Armata Roşie, la 23 august 1944, în urma aşa-zisei operaţii Iaşi-Chişinău, a început o nouă perioadă de ocupaţie sovietică.

 

Astfel stând lucrurile, basarabenii nu au motive să sărbătorească nici la 23 august, nici la 9 mai eliberarea, întrucât au trăit în condiţii de libertate, în ţara lor natală, România, până la venirea sovieticilor. În ciuda acestui fapt, numitul Igor Tuleanţev ţine să propage pretutindeni teza stalinistă a „eliberării”, promiţând să defileze cu panglica negru-oranj al gândacului de Colorado şi în alte zone ale republicii.

Din păcate, el nu este singurul care calcă în picioare adevărul istoric cu cizma propagandei ruse. Oricât ar părea de paradoxal, îi ţin isonul şi oficialităţile de la Chişinău. Declaraţia ministrului de Externe, Natalia Gherman, care a spus că Republica Moldova s-ar fi alăturatrezoluției Rusiei privind comemorarea victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, este de un penibil jenant.

Ne dăm singuri cu stângul în dreptul. A comemora versiunea sovietică a celui de-al Doilea Război Mondial nu-i doar o trădare a partenerilor noştri europeni, ci şi o negare a independenţei actuale a Republicii Moldova.

9 mai – ziua ocupaţiei sovietice

Dacă SUA şi aliaţii lor occidentali celebrează victoria asupra lui Hitler la 8 mai, Stalin a impus o altă sărbătoare, la 9 mai, caresimboliza „victoria în războiul pentru apărarea patriei” şi dreptul Moscovei de a sovietiza teritoriile din Europa de Est ocupate de armata roşie.

Raliindu-ne ”zilei victoriei” de la 9 mai, în interpretarea Kremlinului,acceptăm de fapt să sărbătorim în continuare „apărarea patriei sovietice”. Altfel spus, ocupaţia rusească a Republicii Moldova, nu independenţa ei, care a intervenit în urma prăbuşirii URSS.

Este Uniunea Sovietică patria voastră ca s-o sărbătoriţi cu fast? Dacă da, spuneţi-ne-o şi nouă ca să ştim cu cine avem de a face. Oricum ai întoarce-o, alăturarea Chişinăului la poziţia rusă în chestiunea celui de-al doilea război mondial este o eroare capitală.

Degeaba în această situaţie preşedintele Timofti refuză să asiste la parada militară de la Mosova în ziua de 9 mai. Degeaba încercaţi să contracaraţi propaganda rusă prin restricţionarea televiziunilor ruse. Degeaba sunt reţinuţi pe aeroportul Chişinău şi trimişi înapoi la Moscova agenţii ruşi. Degeaba l-aţi condamnat pe Eduard Baghirov.

Toate acestea nu au niciun rost dacă rămânem de bună voie ostaticii viziunilor sovietice asupra celui de-al doilea război mondial în care nu este loc nici pentru emanciparea politică, nici pentru vocaţia europeană a Republicii Moldova. În zadar perorăm despre integrarea europeană dacă nu reeducăm populaţia spălată pe creier, spunându-i adevărul despre istoria noastră naţională.

Uniunea Sovietică s-a prezentat în cel de-al Doilea Război Mondial într-o triplă ipostază. Mai întâi, în cea de agresor care, cot la cot cu Germania nazistă, a declanşat conflagraţia mondială prin ocuparea şi distrugerea Poloniei. Apoi, în cea de victimă a intervenţiei hitleriste. Şi în fine, în cea de stat imperialist şi colonizator care a subjugat, sub o formă sau alta, teritoriile de unde fuseseră izgonite trupele Wehrmachtului.

În aceste condiţii, singura sărbătoare posibilă pentru Republica Moldova în legătură cu cel de-al Doilea Război Mondial e cea de la 8 mai, adoptată de toate statele aliate care l-au învins pe Hitler, cu excepţia Kremlinului. La 9 mai pentru noi există doar Ziua Europei, ca a doua zi, pe 10 mai, să fie, de altfel, Ziua Regelui şi a Independenţei României.