Comisia politică externă și integrare europeană a examinat și a avizat pozitiv, în ședința de astăzi, candidatura lui Victor Chirilă pentru funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în România.

Victor Chirilă are studii de masterat în politici europene și este licențiat în istorie. Din decembrie 2020 și până în prezent deține funcția de Director Executiv al Asociației pentru Politica Externă. În perioada decembrie 2016 – decembrie 2019 a fost Președinte al Asociației.

De asemenea, diplomatul are o experiență profesională în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. Acesta a exercitat și funcția de Consilier la Ambasada Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii.

Anterior au circulat informații din diferite surse legat de candidatura sa la postul de ambasador la București.

Victor Chirilă împărtășește idealul unirii și se identifică român, acesta a răspuns inițiativei  de a consolida „națiunea civică moldovenească” printr-un număr de articole argumentative asupra românității basarabenilor, și asumarea acesteia într-un ritm ascendent.