O statuie a Reginei Maria a României va fi amplasată în orașul Chișinău din Republica Moldova. 

 

În acest sens, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat, la 13 octombrie 2021, un proiect elaborat de Asociația „Monumentum”.

Monumentul va avea o înălțime de circa 6 metri și va fi amplasat pe terenul Liceului Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău, instituție care în perioada interbelică a purtat numele „Regina Maria”.

Proiectul respectiv se desfășoară în parteneriat cu Liceul „Gheorghe Asachi” și Casa Regală a României, având drept scop comemorarea Reginei Maria a României.

Cea mai iubită regină a României a fost  Reginei Maria. În timpul primului război mondial, fotografiile care o înfăţişau pe Regina României îngrijind răniţi au făcut înconjurul lumii. Curajul ei fascina. Toate femeile din familiile regale europene erau implicate în ajutorarea victimelor. Dar Maria a înfruntat ea însăşi moartea. Mergea în spitalele de campanie, până foarte aproape de linia frontului. Se apropia fără să se protejeze de bolnavii de tifos exantematic, boală contagioasă cu mortalitate mare, care bântuia întreaga regiune. Regina Maria petrecea ore în şir lângă muribunzi.

Regina Maria a avut o contribuție enormă la recunoașterea principatelor unite la Regatul României după Primul Război Mondial. Eforturile sale au rămas în memoria istorică pe ambele maluri ale Prutului.

Statuia Reginei Maria v-a reînvia memoria Chișinăului românesc.