Mai multe terenuri aflate pe segmentul de construcție a conductei de gaze naturale pe direcția Ungheni-Chișinău vor fi expropriate, iar deținătorii bunurilor vor primi despăgubiri din partea statului. Prevederea este inclusă în cadrul unei hotărâri aprobate astăzi de guvern, transmite MOLDPRES.

 

Potrivit documentului, terenurile expropriate se transmit în administrarea Ministerului Economiei și Infrastructurii. Acestea se află în raioanele: Ungheni, Nisporeni, Strășeni, Călărași și municipiul Chișinău. În majoritatea cazurilor este vorba de terenuri agricole.

Conform proiectului, despăgubirile vor fi achitate din mijloacele alocate de la bugetul de stat şi din mijloacele financiare ale „Vestmoldtransgaz”.

Documentul a fost elaborat în scopul facilitării construcției conductei de transportare a gazelor naturale pe direcția Ungheni-Chișinău și are ca scop consolidarea securității energetice a țării prin diversificarea surselor de furnizare a gazelor naturale.

Prezenta hotărâre intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Gazoductul va avea lungimea de 120 de kilometri. Pentru construcția conductei sunt necesare aproximativ 113 milioane de euro, 92 de milioane dintre care vor fi acordați de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană pentru Investiții și Comisia Europeană.

Sursa: Moldpres