‘Mă aflu din nou sub anchetă, dar reafirm că, atât timp cât sunt ministru de interne, omologii mei miniştri pot cere ce vor, dar porturile italiene sunt şi vor rămâne închise’ pentru navele ONG-urilor, a declarat Salvini, la Monza, în nordul ţării.

Sea-Watch 3 a petrecut aproape o săptămână în apropierea coastei estice a Siciliei până când i s-a permis ancorarea în portul Catania, la 31 ianuarie, şi debarcarea celor 47 de migranţi.

Italia a autorizat debarcarea doar după ce şase state din Uniunea Europeană – Germania, Franţa, Portugalia, România, Malta şi Luxemburg – au fost de acord să-şi împartă responsabilitatea preluării lor.

Salvini a fost acuzat ‘sechestrare de persoane’ şi într-un caz similar petrecut în august, în legătură cu decizia sa de a bloca debarcarea celor peste 170 de migranţi de pe nava de salvare Diciotti a pazei de coastă italiene.

Într-o procedură judiciară îndelungată, procurorii au cerut judecarea lui Salvini, dar procesul a fost blocat în martie de Senat, care i-a menţinut imunitatea parlamentară.

Este probabil ca şi noul caz să nu înainteze mai mult.

Potrivit lui Matteo Salvini, procurorul care l-a notificat în legătură cu ancheta a recomandat ca acuzaţiile să fie retrase, însă decizia va aparţine altor magistraţi.