Cea de-a VIII-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polone va avea loc pe 7 noiembrie la Chișinău. Printre cele mai importante subiecte de pe agenda sesiunii este procesul de integrare europeană a Republicii Moldova după obținerea statutului de țară candidată la aderarea la UE. De asemenea, se va discuta și despre asistența din partea Poloniei, inclusiv în cadrul cooperării bilaterale economice și de dezvoltare, transmite IPN.

Legislativul de la Chișinău precizează că parlamentarii din cele două state vor discuta probleme de securitate, în special securitatea energetică a Republicii Moldova și a Republicii Polone în contextul agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Sesiunea va fi inaugurată de cei doi copreședinți – Mihail Popșoi, vicepreședinte al legislativului, și Ryszard Terlecki, vicemareșal al Sejmului Poloniei. La finalul reuniunii, va fi semnată Declarația comună a Adunării Parlamentare, iar, ulterior, cei doi copreședinți vor susține o conferință de presă.

Adunarea Parlamentară Republica Moldova – Republica Polonă este un organ consultativ interparlamentar, constituit pentru elaborarea punctelor de vedere comune privind proiectele ce reprezintă obiect de interes bilateral. Adunarea se întrunește în sesiuni plenare, care se convoacă o dată pe an, alternativ în Republica Polonă și Republica Moldova.

Sesiunea precedentă a avut loc în perioada 5-8 decembrie 2021, la Varșovia. Adunarea Parlamentară a Republicii Moldova și a Republicii Polone a fost constituită în iulie 2011.