Autoritățile R. Moldova trebuie să comunice populației despre toate ajutoarele oferite de România și tot șantajul și amenințările Rusiei. De această părere este analistul politic român Cristian Hrițuc, în contextul anunțului precum că România vinde R. Moldova 90 la sută din consumul energiei electrice.

România vinde R. Moldova cantitatea de energie necesară asigurării a 90% din consum. Federația Rusă lasă Republica Moldova în beznă utilizând pârghia de șantaj Transnistria. În pandemie, România a virat ajutoare, vaccinuri și aparatură. Moscova a promis ajutoare. Nu mai vorbesc despre ajutorul dat constant de-a lungul anilor. Sute de grădinițe refăcute, Moscova niciuna. Sute de milioane de lei băgați în infrastructură. Moscova doar o promisiune de împrumut, nici ăla acordat” scrie Hrițuc pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui, aceste lucruri trebuie spuse de forțele politice pro-europene de la Chișinău. Hrițuc consideră că, astfel, PAS poate opri scăderea din sondaje.
  • Trebuie pusă pe masă, zi de zi, antiteza: România ajută, Rusia șantajează și amenință. Dacă PAS vrea să înceapă negocierile pentru aderarea la UE, trebuie să știe că nimeni nu va fi bucuros să dea acces unui stat care are încă 45% cetățeni care se uită la Maica Rusie ca la sfântul Duh. Ai nevoie să schimbi percepții, dar ai cu ce. Ai un tablou palpabil. Trebuie doar să realizezi că nu mai ești în contextul anilor trecuți și nu trebuie să îți fie rușine să vorbești despre ajutorul României. Trebuie să vorbești despre asta și în același timp să ajuți firmele românești și să nu le blochezi, pentru ca ele să intre pe piața din Moldova și să îți aducă plus valoare!” a conchis Hrițuc.