Autoritățile din Letonia, Estonia și Lituania au solicitat rețelei de magazine Walmart să retragă din vânzare articolele de vestimentație ce conțin simboluri sovietice..

Un demers în acest sens a fost făcut de către ambasadorul Lituaniei la Washington, notează  DW. Ambasadorul a subliniat că în perioada sovietică, sute de mii de cetățeni baltici au avut de suferit din cauza ocupației.

„Sub acoperirea simbolurilor sovietice, secera și ciocanul au avut loc crime odioase, iar promovarea acestor simboluri provoacă durere pe multe secole înainte”, a scris ambasadorul Lituaniei.

Diplomatul a subliniat că nu crede în nici un caz că rețeaua Walmart ar fi recurs intenționat la acțiuni ce au menirea de a leza memoria cuiva.

„Totuși folosirea unor simboluri sub acoperirea cărora au murit milioane de oameni, trebuie imediat scoase din vânzare”, a mai adăugat diplomatul lituanian.

Anterior și un grup de deputați din cele trei țări baltice s-au adresat către conducerea rețelei de magazine Walmart cu aceeași solicitare. În luna mai a acestui an Ministerul de Externe de la Vilnius a criticat producătorul de articole sportive Adidas, care înaintea Campionatului Mondial de Fotbal din Rusia  a scos la vânzare tricouri cu inscripția CCCP (nr. rus. URSS).

Sursa:Deschide.md