Reprezentantul permanent al Federatiei Ruse la OSCE, ambasadorul A. Lukashevich a facut pe 12 iulie o declaratie, ca reactie a prezentarii raportului Misiunii OSCE in Moldova.

Lukashevich spune ca Misiunea nu are dreptul (mandat) sa monitorizeze incalcarile de ordine de securitate si militare in Zone de Securitate (stipulat in decizia CSO Vienna Group din 11 martie 1993.

 

Lukashevich zice ca din acest motiv ar putea pentru anul viitor sa ceara reducerea bugetului Misiunii;Guvernul RM ar urma sa iasa cu mesaje clare pe temele date. In primul rind, trebuie sa clarifice o data si pentru totdeauna mandatul Misiunii (anterior, seful Misiunii Scanlan la fel arata ca nu cunoaste bine mandatul misiunii sale).

In al doilea rind, Guvernul ar urma sa comunice catre OSCE si Rusia ca daca Moscova doreste sa faca interferinta in lucrul misiunii, apoi Moldova este gata sa o inchida complet. In lipsa unei misiuni OSCE care nu-si indeplineste mandatul dar legifereaza strategiile Rusiei de transnistrizare a RM, comunitatea internationala va fi fortata sa accepte un rol mai mare al ONU in reglementarea conflictului.

La fel, vom limita rolul Rusiei in procesul de negocieri, vom genera costuri pentru suportul separatizmului, dar si vom esi din capcana mecanizmului curent, inclusiv si formatul 5+2. Oare nu asta noi dorim, ca tocmai am si promovat o rezolutie ONU pe tema conflictului? Altfel, se adevereste critica, ca imitam doar pasi in solutionarea conflictului, dara a face ceva substantial.