Republica Moldova a exportat, în primele două luni ale anului 2019, mărfuri în valoare de 475,7 milioane de dolari SUA și a importat de 831,8 milioane de dolari.

 

 

Livrările de mărfuri din Republica Moldova pe piața Uniunii Europene a reprezentat 64,4 la sută din totalul exporturilor, iar România și-a menținut poziția de lider detașat cu o cifră de exporturi de 122,6 milioane de dolari SUA.

Importurile de mărfuri ale Republicii Moldova au crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,7 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, iar exporturile – cu 9,1 la sută, arată date ale Biroului Național de Statistică.

Pe parcursul anului trecut, exporturile s-au majorat cu 11,6 la sută, iar importurile au crescut cu 19,3 la sută.

Produsele alimentare și animale vii au avut cele mai mari ponderi în comerțul exterior în primele două luni din acest an, cu 24,4 la sută la export, fiind urmate de articole manufacturate, cu 22,2 la sută. Mașinile și echipamentele pentru transport au reprezentat 17,4 la sută.

În urma evoluției comerțului exterior, în primele două luni din 2019, deficitul balanței de plăți a rămas „considerabil”, fiind în scădere cu 2,7 la sută, comparativ cu cel înregistrat în perioada corespunzătoare din anul 2018. Deficitul comercial în ianuarie-februarie a fost de 356,1 milioane de dolari SUA.

Sursa: Moldpres