Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, a prezentat luni manifestul său pentru o ”Europă a naţiunilor”, care în opinia sa este ”marea alternativă” la Uniunea Europeană, dar fără a ieşi din zona euro, transmite AFP.

 

Manifestul de 75 de pagini, care este însoţit de un document de 20 de pagini ce conţine propuneri, promovează de asemenea proiectul unei ”civilizaţii ecologice”.

”Nu este numai un program, ci o viziune. El reprezintă o mare alternativă la organizaţia federală a Europei numită Uniunea Europeană”, a declarat Marine Le Pen într-o conferinţă de presă la Strasbourg.

”Trebuie să salvăm Europa de UE care a distrus-o”, a afirmat lidera partidului Adunarea Naţională (RN), care în 2017 a ajuns în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Franţa, unde a fost înfrântă de Emmanuel Macron.

Manifestul ia, de asemenea, ”act” de dorinţa francezilor de a menţine euro, dar consideră că moneda unică a creat grave dezechilibre între ţări. Totuşi, Marine Le Pen contează pe aliaţii săi aflaţi la putere în Europa pentru ca, ”din interior, să modifice profund funcţionarea UE” pentru a face o ”Alianţă europeană a naţiunilor”.

În locul părăsirii euro, care serveşte intereselor Germaniei, RN propune ca moneda unică să fie ”în slujba economiilor naţionale” şi sugerează revizuirea gestionării Băncii Centrale Europene astfel încât aceasta să fie mai mult racordată la economia reală.

O propunere a liderei RN vizează înlocuirea Comisiei Europene cu un simplu secretariat tehnic, iniţiativa legislativă europeană urmând să fie o prerogativă a Consiliului European.

De asemenea, RN se pronunţă pentru revenirea la întâietatea dreptului naţional asupra dreptului instituţiilor supranaţionale.

O altă propunere este abrogarea regulii acquis-ului comunitar potrivit căreia nu este posibil să se revină asupra unui abandon de suveranitate.

În privinţa comerţului, Marine Le Pen propune renegocierea tratatelor, integrarea unor noi norme ”sanitare, sociale şi de mediu” în regulile privind concurenţa, abrogarea directivei privind detaşarea lucrătorilor, crearea unei ”responsabilităţi naţionale a întreprinderilor” în absenţa căreia societăţile ar fi private de pieţele publice.

De asemenea, lidera RN are în vedere refuzul alinierii la politici fiscale defavorabile pentru francezi şi scăderea contribuţiei Franţei la bugetul UE.

În privinţa imigraţiei, Marine Le Pen preconizează ieşirea din acordurile Schengen, restabilirea controalelor la frontierele naţionale, stoparea imigraţiei legale, expulzarea imigranţilor clandestini şi a islamiştilor străini, închiderea moscheilor radicale.

Referitor la diplomaţie, lidera extremei drepte franceze se pronunţă contra extinderii UE prin acceptarea Turciei şi pentru restabilirea unor relaţii echilibrate cu Rusia şi cu SUA.

În fine, în domeniul energiei, politiciana franceză doreşte interzicerea centralelor eoliene şi susţinerea energiei nucleare, dar şi favorizarea unei creşteri bazate pe ”inovaţie şi investiţii şi nu pe supraconsum şi jaful de resurse”.