Mariana Durleșteanu, candidata în retragere a coaliției majoritare pentru funcția de prim-ministru, deține două apartamente la Londra, Marea Britanie, acolo unde, anterior, a fost ambasadoare. Primul – l-a procurat în 2012 printr-o firmă din Moldova, iar al doilea – în 2018. Ambele imobile se află la opt kilometri de Ambasada Moldovei la Londra și nu departe de Aeroportul Heathrow.

TRANZACȚIILE DIN MAREA BRITANIE ALE CANDIDATEI LA FUNCȚIA DE PRIM-MINISTRU ÎN RETRAGERE

  • RISE Moldova a aflat că, în 2011, Mariana Durleșteanu creează la Chișinău compania Finsol SRL. Un an mai târziu, firma cumpără un apartament dintr-un bloc modern din vestul Londrei – în sectorul Hounslow (Isleworth), situat la mai puțin de 20 km de Palatul Buckingham, reședința administrativă a Reginei Elizabeth II.
  • Finsol SRL a plătit pentru apartament 249.950 lire sterline (în jur de 400.000 USD la cursul din ziua tranzacției).
  • Înregistrările cadastrale din Londra ne arată că, în 2014, Finsol SRL transferă dreptul de proprietate către Mariana Durleșteanu contra sumei de 157 de mii de lire sterline (puțin peste 260.000 USD la cursul din ziua tranzacției), adică mult mai puțin decât a plătit compania din Moldova în 2012.
  • Potrivit datelor disponibile pe pagina web a Biroului Național de Statistică din Moldova, în perioada 2015-2019, Finsol SRL nu a înregistrat profit, iar pentru câțiva ani compania nu a prezentat situațiile financiare.
  • În continuare, am întrebat Serviciul Fiscal de Stat (SFS) dacă Finsol SRL a achitat careva impozite în Republica Moldova, inclusiv în urma tranzacției din 2014. Solicitarea a fost expediată pe 1 martie, însă până la ora publicării acestui articol nu am primit răspuns clar. În schimb, SFS ne-a răspuns la o altă solicitare expediată, ulterior, prin care ne-a informat că, în astfel de situații, firma ar putea să achite impozit în Republica Moldova sau în Marea Britanie, asta pentru a evita dubla impozitare. Precizăm că, la moment, nu am reușit să aflăm dacă Finsol a plătit careva taxe la Londra.
  • Al doilea apartament din Isleworth
    În 2018, Mariana Durleșteanu a mai procurat un apartament, tot în vestul Londrei, situat la 5 minute de mers pe jos față de celălalt.
  • Pentru al doilea imobil din Hounslow, Durleșteanu a scos din buzunar 470.000 de lire sterline (aproape 670.000 USD la ziua tranzacției).

Fosta ministră a Finanțelor, Mariana Durleșteanu, deține și alte bunuri de valoare, inclusiv o parte dintr-o casă din Durlești, Chișinău.

Mariana Durleșteanu a fost numită ambasadoare a Moldovei în Marea Britanie în noiembrie 2004. Peste câteva luni, pe 17 martie 2005, Durleșteanu a mers la Palatul Buckingham pentru a înmâna Reginei Elizabeth II, scrisorile de acreditare în calitate de ambasadoare. Deja în 2008, președintele Vladimir Voronin a rechemat-o de la Londra și a numit-o în funcția de ministră a Finanțelor.