Cea de-a VII-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești se desfășoară în acest an cu genericul „ARTIȘTII PENTRU PACE, LIBERTATE, SPERANȚĂ”. Organizatorii evenimentului care ava avea loc în perioada 15 – 28 septembrie, anunță un program variat compus din 24 spectacole în sălile de teatru, 9 audiții ale spectacolelor radiofonice, lansări de carte, proiecții de film, expoziții de fotografie, ateliere și masterclass-uri, evenimente on-line și discuții despre teatru, transmite Radio Chișinău.

Invitați de onoare la cea de-a VII-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești sunt artiștii Teatrului Național „Ivan Franko” de la Kiev. Organizatorii susțin că evenimentul este mai mult decât un festival de teatru; este un spațiu al contactelor între oameni de cultură și spectatori, un flux de energii artistice ce vine dinspre lumea occidentului ca o alternativă la propaganda războiului. Un generator de idei și creativitate, în care sunt încurajate dezbaterile libere, diversitatea de opinii, de forme și de limbaje. Directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, a spus că teatrul de la Chișinău a susținut artiștii din Ucraina chiar de la începutul invaziei:

„Încercăm să stabilim o prietenie cu Teatrul Național „Ivan Franko”, din Kiev, care, anul trecut, ca și noi a sărbătorit o sută de ani de existență. Nu am reușit, ne-a dat peste cap invazia, dar anul acesta îi avem ca invitați de onoare în sânul familiei teatrului românesc. Și vor veni cu un spectacol „Coriolanus” de Shakespeare, un spectacol premiat la Festivaluri Internaționale de Teatru”, spune Hadârcă.

Inaugurarea festivalului de teatru se va face cu premiera spectacolului „Capcana” în regia lui Petru Hadârcă. În cadrul unui spațiu scenic transformat în povestea lui Bulgakov de scenografia lui Adrian Suruceanu, costumele personajelor sunt realizate de Stela Verebceanu. Costumele păstrează din originalitatea începutului secolului XX, adaptate cu tușe de modernism, a spus Stela Verebceanu:

„Vreau să transmit publicului o istorie și un sentiment de confort pe care îl simte privind un spectacol în care toate lucrurile sunt bine închegate și legate între ele: nimic nu trebuie să iasă din context, nici costumul, nici decorul, nici textul, nici actorul. Scopul meu este, când vin cu costumele mele, să nu deranjez, ba din contra, să dau plus valoare”, menționează Verebceanu.

În cadrul festivalului vor avea loc și nouă spectacole de teatru radiofonic. Diana Decuseară dă voce câtorva personaje în cadrul a trei spectacole radiofonice:

„Să nu uităm de acest capitol al Reuniunii, de Teatrul Radiofonic, care, zilnic, se difuzează la ora 14:00, cu intrare liberă și care au  valoare extrem de mare, pentru că sunt voci notorii din teatrul românesc și actorii din teatrul de aici, deci actorii au făcut o fuziune, de voci bune, personaje care grație tehnicii, felul de a monta împreună, cumva arta ne-a unit pe bune”, susține Decuseară.

Potrivit organizatorilor, la reuniune vor participa 18 teatre din România, Rep. Moldova și Ucraina. Reuniunea Teatrelor Naționale se desfășoară sub Înaltul Patronaj acordat de Președinția Rep. Moldova și a României.