România depune toate eforturile pentru a găsi soluții de furnizare, tranzit și stocare a cantităților de gaze necesare Republicii Moldova, a asigurat-o premierul român Nicolae Ciucă pe șefa Executivului Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, se arată într-un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Premierul Nicolae Ciucă a primit-o, marți, la Palatul Victoria pe omoloaga sa din Republica Moldova, Natalia Gavrilița, în cadrul unui mic dejun de lucru. Cu această ocazie, a fost analizat stadiul implementării proiectelor concrete destinate sprijinirii Republicii Moldova, în domenii care vizează aprovizionarea cu energie și gaz, asigurarea finanțărilor din pachetul de 100 de milioane de euro, precum și sprijinul bugetar direct de 10 de milioane de euro.

Șeful Guvernului a asigurat că România depune toate eforturile pentru a găsi soluții de furnizare, tranzit și stocare a cantităților de gaze necesare Republicii Moldova. În privința energiei electrice, aceasta urmează a fi furnizată în cadrul infrastructurii de transport existente, urmând ca noi linii de interconectare să fie asigurate pe termen mediu și lung.

De asemenea, în cadrul întrevederii, prim-ministrul Republicii Moldova a adus în discuție creșterea tranzitului de camioane la frontieră și nevoia unor măsuri suplimentare pentru fluidizarea traficului. În acest sens, noul punct de frontieră care va fi deschis la Bumbăta-Leova, pe un pod militar de pontoane, și preluarea traficului de mărfuri pe podul Rădăuți Prut-Lipcani vor contribui la decongestionarea zonelor aglomerate la punctele existente.

Mai mult, o atenție specială a fost acordată de către premierul Ciucă sprijinului pe care Guvernul României îl poate oferi în cadrul procesului de pregătire pentru începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În această privință, Natalia Gavrilița a făcut o trecere în revistă a stadiului actual al pregătirilor de la Chișinău în acest sens, cu precădere în domeniul justiției.