Alegerile locale din Municipiul Chișinău au fost declarate nule de către judecătorul Rodica Berdilo pe motiv că Andrei Năstase ar fi făcut agitație electorală pe Facebook în ziua alegerilor.

Anularea alegerilor este motivată de numărul mare de vizualizări, peste 250 000, pe facebook a unor live-uri efectuate de către Andrei Năstase în care îndemna locuitorii Municipiului Chișinău să iasă la vot. Rodica Berdilo califică drept acest număr de vizualizări cu impact prea mare pentru totatul de votanți care au participat la alegerile din turul 2 (248 946).

În pagina 12 a hotărârii din 19 Iunie a Judecătoriei Chișinău se arată că una din cauzele anulării alegerilor Primarului Chișinăului sunt materialele live efectuat de către cel care a câștigat alegerile, Andrei Năstase.

Motivul anulării alegerilor

Cum sunt calculate numărul de vizualizări de pe Facebook?

  • Pentru Facebook o vizualizare a unui material video este echivalentă cu minimum 3 secunde, astfel e de ajuns ca să privești un video pentru 3 secunde ca rețeaua de socializare să adauge o vizualizare, spre deosebire de youtube unde o vizualizare este echivalentă cu minumum 30 secunde.
  • 1 vizualizare nu este egală cu o persoană, mai exact Facebook calculează 2 vizualizări atunci când o persoană vizualizează de două ori același material video. Facebook nu distinge vizualizările unice cu cele repetate atunci când calculează totalul acestora.
  • Atunci când aveți setat auto-play pentru materialele video și faceți scroll în news-feed-ul dvs., Facebook calculează o vizualizare chiar dacă nu interacționați cu acel material, dar doar îl întâlniți în feed.
  • O vizualizare nu este echivalentă cu o interacțiune, ei bine asta înseamnă că o bună parte din vizualizări sunt calculate fără ca utilizatorii rețelei să interacționeze cu acel material.

Astfel, compararea numărului de vizualizări cu numărul votanților este greșită. Un votant reprezintă o persoană, în timp ce un utilizator poate avea mai multe vizualizări pe facebook, iar numărul exact al acestor statistici îl poate afla doar cel care a postat acele materiale pe facebook, în cazul de față Andrei Năstase.

250 000 de vizualizări din Chișinău?

Totalul vizualizărilor acelor materiale sunt de pe întreg globul, deoarece oamenii care au vizualizat acele materiale video pot fi din toată țara sau chiar din Diaspora, în acest caz încă odată compararea numărul vizualizărilor cu numărul votanților este incorectă și duce în eroare.