Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko a semnat un decret privind punerea în aplicare a deciziei Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare din 6 septembrie privind denunţarea Tratatului de prietenie, cooperare şi parteneriat între Ucraina şi Rusia, informează site-ul oficial al preşedinţiei de la Kiev, citat de Interfax-Ukraina, Unian şi Ukrainska Pravda.

 

Până la 30 septembrie, Rusia urmează să fie informată printr-o notă de către Ministerul de Externe ucrainean privind dorinţa Kievului de a denunţa acest tratat, scrie agerpres.ro.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Exdterne  al Ucrainei urmează să informeze ONU, OSCE şi alte organizaţii internaţionale privind decizia Ucrainei de a pune capăt tratatului de prietenie cu Federaţia Rusă şi de a explica motivele acestui gest.

Acest tratat stipulează principiul parteneriatului strategic între Ucraina şi Rusia, recunoaşterea inviolabilităţii frontierelor existente, respectarea integrităţii teritoriale şi obligaţia reciprocă de a nu folosi propriul teritoriu în detrimentul securităţii celeilalte părţi.

Amintim că, Tratatul de prietenie, cooperare și parteneriat dintre Ucraina și Rusia a fost semnat în mai 1997 și a intrat în vigoare în aprilie 1999. Documentul recunoaște principiul inviolabilității frontierelor și obligă părțile să-și respecte reciproc integritatea teritorială.