De mai multe săptămâni se vehiculează în presa americană și preluat de presa europeană că Rusia ar putea ataca Ucraina în această iarnă. Rusia a cerut recent garanții de la NATO și SUA că NATO nu se va extinde spre est, adică în Republica Moldova și Ucraina, dar și alte state ex-sovietice. Toate indiciile duc spre o posibilă escalare militară în Ucraina dacă vestul nu va garanta că nu se va extinde spre est.

Într-o recentă emisune la UcrLiveTV,Andrei Ilariov, politolog și economis ucrainean, fost consilier pe probleme economice al lui Vladimir Putin până în 2007, a declarat că toate informațiile legate de o oarecare invazie în Ucraina sunt un fals, cu care vestul împreună cu Rusia încearcă să creeze o stare de panică în societatea ucraineană pentru a o face favorabilă acceptării și semnării de către Rada supremă a acordului de la Minsk.

Acordul de la Minsk semnat de partea ucraineană cu separatiștii din Donbas, dacă ar fi votat de parlamentul ucrainean, ar recunoaște practic, că războiul din Donbas nu este o agresiune rusească ci e de fapt  război civil, astfel separatiștii va trebui să fie amnestiați și zona separatistă integrată sub un statut special, prin schimbarea constituției.

Doar că acest lucru nu va aduce nici un beneficiu părți ucrainești, ci doar avantaje Rusiei, iar votarea acestui act va egal cu o trădare de țară, căci de facto Rusia va controla acea zonă separatistă, chiar dacă de jure ea aparține Ucrainei.  Acest scenariu îl urmărește Rusia încă de la începutul cpnflictului în Donbas, pentru a putea lega Ucraina de zona ocupată așa cum a făcut în Republica Moldova și Georgia.

Potrivit  lui Ilariov, aceste informații sunt o operațiune comună a SUA unele state europene și Rusia, prin care vor să semneze un nou status quo în Europa, astfel ca toți să se concentreze pe îngrădirea Chinei.

Mai mulți specialiști în Relații Internaționale semnalează că nu există pericolul unei invazii rusești in Ucraina, deoarece Rusia nu pregătește populația pe interiorul țării, cu propaganda care ar demoniza partea ucraineană, astfel încât cetățenii ruși să fie deacord cu o intervenție militară, deoarece actualmente majoritatea rușilor sunt împotriva unei invazii a Ucrainei.