Prin Decizia Curții de Apel Chișinău, unul din membrii activi ai organizației criminale „Borman”, în vârstă de 28 de ani, a fost condamnat la 20 de ani de pușcărie.

 

 

Acesta a fost recunoscut vinovat de organizarea activității organizației criminale, fiind condamnat și pentru contrabandă cu mijloace financiare și pentru circulație ilegală a drogurilor în scop de înstrăinare, transmite IPN.

Potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, condamnatul, care activa în această organizație criminală, la indicația conducătorului, racola persoane cu ajutorul cărora scotea prin contrabandă bani de pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta le organiza deplasarea în Spania, unde erau procurate droguri de tip hașiș în proporții deosebit de mari de la alți membrii ai grupării. La indicația liderului structurii criminale, drogurile erau transportate în Federația Rusă.

În perioada decembrie 2013-ianuarie 2014, condamnatul a scos prin contrabandă de pe teritoriul Republicii Moldova o sută de mii de euro. Cu acești bani, a procurat în Spania aproximativ o sută de kilograme de droguri și a organizat transportarea drogurilor în Federația Rusă.

O parte din droguri a ajuns în Rusia și a fost comercializată. Cantitatea de peste 46 de kilograme de hașiș a fost depistată și ridicată de către organele de drept ale Federației Ruse, transportatorii fiind condamnați în Rusia.

Procurorii au solicitat condamnarea inculpatului pentru faptele comise la 21 de ani de închisoare. Colegiul Penal al Curții de Apel Chișinău a dictat  20 de ani de închisoare cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip închis. De asemenea, a fost dispusă încasarea în folosul statului a contra-echivalentului mijloacelor financiare scoase de pe teritoriul Republicii Moldova prin contrabandă în sumă de 1 794 500 de lei.

Investigarea infracțiunilor comise de către organizația criminală „Borman”, a fost efectuată de către procurorii PCCOCS împreună cu ofițerii de investigații ai INI al MAI în colaborare cu organele de drept ale Federației Ruse, Regatului Spaniei și României.