Discuțiile despre faptul că Belarus riscă sa-și piarda suveranitatea sunt doar niște „baliverne”,a  spus el: „Este imposibil să faci asta, pentru că deja s-a nascut deja o generatie de belarusi liberi și independenți”.

 

 

Astfel, în cadrul mesajului anual adresat Parlamentului, Lukasenko a comentat relatarile tot mai frecvente despre planurile de anexare a Belarusului de catre Rusia.

Spre deosebire de alte discursuri recente, Lukașenko nu a vorbit direct despre relațiile cu Rusia. El s-a concentrat asupra problemelor interne ale țării.

Potrivit lui Lukașenko, în agricultură se impune o „disciplina mai severă” și „nicio democrație”. Președintele belarus a cerut reducerea prețurilor: „Joaca de-a piața și democrația trebuie să înceteze în economie”.

Potrivit lui Lukașenko, este necesară modernizarea celor două mari rafinării ale țării.

Totodata, președintele Belarus a vorbit în favoarea sprijinirii limbilor belarusă și rusă. Potrivit lui, renunțarea la limba rusă înseamnă renunțarea la rațiune, iar renunțarea la limba belarusă – la inima.

În același timp, el a criticat semnele rutiere bilingve, spunând că cele in limba belarusa nu sunt întotdeauna clare pentru cei vorbitori de limbă rusă.