Protestul de joi seara de la Primăria capitalei a durat mai bine de cinci ore, încheindu-se aproape de ora 23.00. Reprezentanții Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr anunță că oamenii nemulțumiți de hotărârea de invalidare a alegerilor locale se vor aduna în fața Primăriei și vineri, și sâmbătă, iar pentru duminică este planificat un protest masiv.

Oamenii s-au adunat aproape de ora 18.00 în fața Primăriei și au cerut validarea mandatului de primar ales. Mulțimea a scandat: „Să vă fie frică, poporul se ridică!”, „Năstase e primar!”, „La pușcărie!”, „Jos mafia!”, „Jos Plahotniuc”, „Noi nu cedăm!” etc.

Prezentă la acțiunea de protest de la Primărie, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a declarat că dacă astăzi democrația nu va fi apărată, data viitoare, votul cetățenilor nu va mai conta.

 

„Aici nu trebuie să fie doar cei care au votat pentru Andrei Năstase, aici trebuie să fie toți care cred că ei au dreptul la vot și că votul lor contează. Noi cu dumneavoastră trebuie să putem schimba puterea, noi trebuie să putem decide cine merită să ne reprezinte”

a spus Maia Sandu.

După ce Curtea de Apel Chișinău a decis menținerea hotărârii primei instanțe prin care alegerile locale noi din capitală au fost declarate nevalabile, în fața mulțimii a venit primarul ales Andrei Năstase.

 

„Vă îndemn să vă sunați rudele, prietenii, în joc nu este mandatul meu, eu nu am nevoie de mandate, pentru că am un singur mandat de la  locutorii Chișinăului. În joc este viitorul țării noastre, în joc este viitorul copiilor noștri”

a notat Andrei Năstase.

Liderul PPDA a menționat că oamenii trebuie să dea dovadă de demnitate și de consolidare. „Dacă vom fi o mână de oameni, ei o să ne calce cu buldozerul, iar dacă vom fi zece mii, o sută de mii, ei vor pleca. Vor pleca și nu vor mai reveni. Ieșiți în stradă, nu avem altă soluție”

a mai spus Andrei Năstase.

Alexandru Bujorean, vicepreședinte al Partidului Liberal Democrat, a menționat că guvernarea testează reacția oamenilor și vrea să vadă până unde aceștia pot merge. Potrivit lui, dacă se face un pas în urmă, guvernarea va face zece înainte. „Astăzi suntem mulți, duminică vom fi și mai mulți. Ori noi, orie ei. Cine câștigă? Poporul!.

Mihai Popșoi, vicepreședinte PAS, a spus că mulți își pun întrebarea „de ce Plahotniuc face aceste mizerii și de ce merge împotriva poporului?”. Potrivit lui, aceasta se întâmplă pentru că liderul PDM își dorește să rămână în continuare la guvernare ca să poată fura mai departe din buzunarele cetățenilor. Mihai Popșoi a mai spus că Vlad Plahotniuc nu a fost niciodată un pro-european așa cum se declară, însă după o asemenea decizie, acesta arde podurile cu Uniunea Europeană și cu alți parteneri externi, iar Republica Moldova așa și va rămâne în degradare.

Alexandru Slusari, vicepreședintele PPPDA, a declarat că victoria lui Andrei Năstase a speriat enorm mafia imobiliară, pentru că era clar că, odată cu validarea mandatului de primar, toate ilegalitățile erau să fie oprite și demascate. Potrivit lui, toate deciziile sunt adoptate de mafie, iar dacă oamenii nu se vor consolida, la alegerile parlamentare din toamnă, va fi o dezordine totală.

Curtea de Apel Chișinău a menținut hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, prin care alegerile locale noi din capitală au fost declarate nevalabile. Decizia a fost pronunțată joi seara, 21 iunie, în timp ce în fața instanței, dar și în fața Primăriei, simpatizanții lui Andrei Năstase protestau cerând validarea mandatului primarului ales.

Potrivit deciziei motivate a primei instanțe, atât Andrei Năstase, cât și contracandidatul său, Ion Ceban, au făcut agitație electorală în ziua alegerilor, acțiune inadmisibilă potrivit Codului Electoral. Ambii candidați, prin intermediul live-urilor pe rețelele de socializare au îndemnat alegătorii să iasă la vot. Chiar dacă nu au menționat cu cine anume să voteze, instanța a decis că aceste acțiuni au avut un impact semnificativ asupra opțiunii alegătorului.