Viaţă sigură fără deşeuri de pesticide”, cu ajutorul României şi NATO, vineri, 4 mai 2018, a avut loc ceremonia oficială de închidere a proiectului, derulat în raionul Ceadîr Lunga şi Comrat (UTA Găgăuzia).
România este unul din susţinătorii financiari ai acestui proiect rezultat din cooperarea dintre autorităţile din Republica Moldova şi NATO. La eveniment a participat Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă şi ataşatul apărării militar şi aero al României în Republica Moldova, colonel Cristi Ladaniuc.
România este ţară lider al acestui proiect încă de la debutul său, în anul 2003.
În cadrul alocuţiunii susţinute, Ambasadorul Daniel Ioniţă a apreciat modul în care s-a derulat transportul şi distrugerea până în prezent a celor 957 tone, din totalul celor 1 269 tone de deşeuri de pesticide prevăzute a fi distruse în cadrul acestui proiect
”Este un moment istoric pentru comunităţile din Beşghioz, Gaidar, Joltai, Cazaclia, Chiriet-Lunga, Copceac şi Tomai care, graţie acestui proiect, au reuşit să elimine 60 de t de substanţe chimice periculoase, care, de peste 50 de ani, puneau în pericol viaţa oamenilor şi a animalelor şi otrăveau plantele. Este un moment important în cooperarea Republicii Moldova cu NATO şi pentru angajamentul statelor membre şi partenere NATO, deoarece împreună am reuşit să îmbunătăţim vizibil şi fără echivoc calitatea vieţii cetăţenilor Republicii Moldova.”
a declarat ambasadorul României.
Pesticidele urmează a fi transportate la uzina SARPI Dabrowa Gornicza din Polonia pentru a fi distruse termic.
sursa :TVR Moldova
sursa foto :proTV