După aproape un secol și jumătate de ocupație străină, de dominație a imperiului Austriac, ducatul Bucovinei redevenea, la 28 noiembrie 1918, parte integrantă a țării din care fusese ruptă în 1775.

Acum 104 ani Congresul General al regiunii a adoptat, la Cernăuți, moțiunea privind „Unirea necondiționată și pe vecie a Bucovinei, în vechiile ei hotare până la Ceremuș, Colacin și Nistru cu Regatul României”.

Actul Unirii a fost consfințit prin decret de către Regele Ferdinand I.

Era al doilea mare moment din procesul de reîntregire națională a statului român. Un prim act se săvârșise la 27 martie 1918, când teritoriul cuprins între Prut, Nistru, Marea Neagră, cunoscut sub numele de Basarabia, se unise, prin voința Sfatului Țării, cu România.

Legea privind declararea zilei de 28 noiembrie Ziua Bucovinei a fost promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, la 28 octombrie 2015.

Cu prilejul acestei sărbători, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și instituțiile publice din România dar și românii bucovineni din Ucraina, organizează manifestări și actiuvități cultural-științifice.