Secretarul general al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, ambasadorul Thomas Greminger, a declarat luni că OSCE va sprijini Republica Moldova privind retragerea trupelor ruse din regiunea Transnistria.

 

Pavel Filip a spus că R.Moldova va pleda în continuare pentru stabilirea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. De asemenea, o atenţie prioritară este acordată retragerii trupelor ruse şi muniţiilor dislocate în stânga Nistrului, în acest sens fiind esenţial sprijinul OSCE.

Duminică, Greminger s-a întâlnit cu ministrul  Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul Conferinţei pe probleme de securitate de la Munchen.

„Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii pe teme de actualitate și de interes prioritar pentru Republica Moldova, inclusiv problematica reglementării conflictului transnistrean și consolidarea mandatului OSCE în Republica Moldova. Demnitarii au reflectat asupra modalităților concrete de a avansa pe dinamica dosarului transnistrean, în măsura angajamentelor părţilor implicate în dialog. De asemenea, Ministrul Ulianovschi a subliniat atenția prioritară pe care Republica Moldova o acordă retragerii trupelor ruse şi muniţiilor dislocate în stânga Nistrului, notând importanţa sprijinului Organizației în acest sens”, se arată într-un comunicat al diplomației de la Chișinău.