John Kelly, şeful cancelariei de la Casa Albă, şi un agent Secret Service au fost implicaţi într-o altercaţie cu agenţi chinezi care nu permiteau accesul valizei nucleare în sala în care preşedintele SUA, Donald Trump, s-a întâlnit cu omologul său din China, Xi Jinping, în 2017

relatează Axios.com.

Surse politice au declarat pentru site-ul Axios.com că incidentul a avut loc pe 9 noiembrie 2017, când preşedintele Donald Trump şi echipa sa au vizitat Marea Sală a Poporului din Beijing, unde era programată întâlnirea cu liderul Chinei, Xi Jinping.

În momentul în care a vrut să intre în sală un consilier militar american care transportă valiza în care se află dispozitivul ce îi permite preşedintelui SUA să lanseze un atac nuclear în caz de necesitate, accesul i-a fost blocat de oficiali chinezi. Potrivit procedurilor, oficialul care transportă valiza nucleară trebuie să stea permanent lângă preşedintele SUA.

Situaţia i-a fost prezentată urgent lui John Kelly, şeful cancelariei de la Casa Albă. John Kelly a mers în grabă şi le-a spus oficialilor americani să intre oricum, iar aceştia au executat ordinul. Însă imediat a izbucnit o altercaţie. Un agent chinez a vrut să îl imobilizeze pe John Kelly, dar acesta l-a tras puternic de mână pe agent. A intervenit un agent al Serviciului american de pază (Secret Service) care l-a imobilizat la sol pe agentul chinez. Altercaţia s-a încheiat în câteva secunde, iar oficialii americani au primit ordinul de a nu dezvălui nicio informaţie despre incident.

Mi s-a spus că nu a existat niciun moment în care valiza nucleară a SUA să fi ajuns în posesia chinezilor şi că agenţii chinezi nici măcar nu au atins-o. De asemenea, mi s-a spus că persoane din dispozitivul de securitate chinez le-au prezentat scuze americanilor după incident, explicând că a fost o neînţelegere.

a comentat Jonathan Swan, corespondent politic al site-ului Axios.com.