La 1 ianuarie, în ziua în care a fost investit în noul președinte al Braziliei, conservatorul Jair Bolsonaro a semnat un ordin executiv care înlătură preocupările LGBT din partea ministerului pentru drepturile omului al guvernului, afirmând aparent viziunile sale tradiționale creștine, pro-familiale și respingerea ” bazată pe ideologie “.

 

În discursul său de inaugurare, Bolsonaro, puternic anti-socialist, a spus: “Vom uni oamenii, vom salva familia, vom respecta religiile și tradiția noastră iudeo-creștină, vom combate ideologia de gen și vom păstra valorile noastre”.

Ordinea executivă care înlătură preocupările LGBT din partea ministerului nu a desemnat niciun alt guvern care să abordeze aceste probleme.

Noul ministru al drepturilor omului, familiei și femeilor din Brazilia este Damares Alves, în vârstă de 54 de ani. Este ministru evanghelic care a lucrat timp de 20 de ani ca consilier juridic al Congresului Național al Braziliei. Alves este pro-viață.

În timpul jurământului său din 2 ianuarie, Alves a spus: “Statul este secular, dar acest ministru este extrem de creștin și, din acest motiv, crede în designul lui Dumnezeu”, după cum sa raportat în Folha de S. Paulo. Ea a mai spus: “Una dintre provocările va fi de a pune capăt abuzului de îndoctrinare ideologică. Indoctrinarea ideologică a copiilor și adolescenților din Brazilia sa terminat”.

În Brazilia, a adăugat ea, “fetele vor fi prințese, iar băieții vor fi prinți”.

Activistul LGBT Symmy Larrat, raportat de AP, nu este optimist cu privire la noul guvern. “Ministerul pentru Drepturile Omului ne-a discutat îngrijorările la un organism numit Secretariat de Promovare și Apărare a Drepturilor Omului”, a spus ea. “Acest corp a dispărut, la fel. Nu vedem semne că nu va exista nicio altă infrastructură guvernamentală pentru a face față problemelor LGBT “.

În timpul campaniei prezidențiale, Bolsonaro a spus: “Dumnezeu mai presus de tot, nu există nici un fel de stat secular: statul este creștin și minoritatea va trebui să se schimbe, dacă se poate, minoritățile vor trebui să se adapteze poziției majoritate.”

După inaugurarea lui Bolsonaro, președintele Donald Trump și-a scris prin twitter felicitările sale și a adăugat că “SUA sunt cu tine!”

 

Bolsonaro, în vârstă de 63 de ani, a răspuns:

 

“Stimate domnule președinte DonaldTrump, apreciez cu adevărat cuvintele voastre de încurajare. Împreună, sub protecția lui Dumnezeu, vom aduce poporului nostru progresul și progresul!”