Ucraina trebuie să înceapă dezbaterea publică pe tema obținerii de către ucraineni a dreptului de a avea a doua cetățenie a oricărui stat, în afară de Federația Rusă, a declarat astăzi ministrul de externe al Ucrainei, Pavel Klimkin.

 

“Astăzi nu poate fi vorba în niciun fel de a doua cetățenie pentru cei care au pașapoarte rusești, atâta vreme cât este agresiune”, a subliniat Klimkin.

În general, însă, Klimkin s-a pronunțat repetat în sprijinul posibilității de a avea un al doilea pașaport.

“Voi iniția și în continuare această dezbatere publică. Consider că este necesară, așa cum necesară este și a doua cetățenie”.

Cu câteva luni în urmă, șeful diplomației ucrainene declara deschis că “cei care au pașapoarte rusești, să le predea”. MAE al Federației Ruse a calificat drept discriminatoriu apelul făcut de Klimkin ucrainenilor de a renunța la pașapoartele rusești, potrivit TASS, citat de Rador.

Amintim, însă, că numărul cererilor depuse pentru redobândirea cetăţeniei române în s-a dublat în Basarabia de Sud, regiunea Odesa din Ucraina, unde locuiesc peste 150 de mii de etnici români. Creșterea s-a înregistrat după ce, în 2017, au fost eliminate taxele consulare, care se ridicau la echivalentul a 300 de dolari pentru o persoană.

sursa:RadioChișinău.