Angela Merkel si-a afisat in mod clar dezacordul cu Viktor Orban pe tema migrantilor si a pledat in favoarea unei datorii „de umanitate”, in momentul in care este acuzata ca a cedat adeptilor liniei dure in Europa, relateaza AFP.

 

„Ne vom proteja frontierele externe” in UE, „insa nu cu obiectivul de a ne inchide si de a vorbi numai despre inchidere si despre un fel de fortareata”, a declarat pentru presa cancelarul german, care l-a primit pe omologul sau ungar – pentru prima oara in ultimii trei ani.Ea a invocat „divergente” pe subiectul migratiei cu Orban.

„Umanitatea este sufletul Europei, iar acest suflet, daca vrem sa-l conservam (…), atunci Europa nu poate pur si simplu sa se taie de neajutorare si de suferinta” si sa se baricadeze intr-o „fortareata”, a subliniat Merkel.

Ea s-a adresat, spunand aceasta, atat lui Orban, care se afla langa ea si cu care s-a aflat adesea in conflict din 2015 pe tema migrantilor, cat si celor care, in prezent, o acuza ca a renuntat definitiv la politica sa generoasa de primire de refugiati si ca s-a raliat, constransa, pozitiei sustinatorilor fermitatii in Europa.

Viktor Orban nu a apreciat deloc „lectia” pe care a primit-o.

„Noi credem ca ajutam in mod umanitar prin faptul ca nu se mai produc chemari” ale migrantilor, i-a replicat el.

In opinia sa, „singura solutie” este „inchiderea frontierelor” si „sa nu mai fie primiti cei care aduc raul” in Europa.

„Noi nu vrem sa importam probleme”, a adaugat el, referindu-se la cancelar.

Orban a invitat totodata Berlinul sa fie mai recunoscator Ungariei, care isi supravegheaza in mod strict frontiera de sud cu Croatia si Serbia, pentru ca, „altfel, 4.000 pana la 5.000 de refugiati vor veni in Germania zilnic. Asta este solidaritate”.

Cei doi lideri au reprezentat mult timp, la nivel european, polii opusi ai politicii azilului – vointa de a primi, pe de o parte, refuzul intransigent al migratiei, de cealalta – in numele valorilor crestine ale Europei.

Insa, in pofida schimbului de replici dur de joi, la Berlin, Germania si-a schimbat tonul, si-a inasprit in mod treptat politica in domeniul migratiei si s-a apropiat – de facto – de adeptii unei linii dure.