Autorităţile de la Kremlin au decis construirea unui centru cultural în Crimeea, ca prim pas în transformarea peninsulei în capitala culturală a Rusiei, conform unui proiect prezentat de preşedintele rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

 

Proiectul de transformare a Crimeei în capitală culturală este susţinut de unul dintre vicepreşedinţii Guvernului, Olga Golodets, şi va cuprinde un teatru, operă, muzee, cinematografe şi şcoli de dans.

„Mai mulţi angajaţi ai Muzeului Hermitage, ai Galeriei Tretyakov şi ai Muzeului Rusesc sunt implicaţi în procesul creativ al acestui complex”, a declarat Golodets.

„Clădirea centrală va fi un centru expoziţional permanent al celor mai frumoase capodopere de artă internaţionale, care momentan sunt expuse în muzee”, a adăugat aceasta.

Scopul proiectului este de a transforma oraşul într-o capitală culturală, a adăugat prim-ministrul, lucru foarte important având în vedere numărul mare de turişti din zonă.

Şase opere de artă din mai multe galerii şi muzee din Rusia vor fi muate în noul centru cultural din peninsulă.

Planul de construcţie a unui centru cultural artistic are scopul de a integra Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014.

În luna mai, a fost inaugurat un pod care leagă Rusia de Crimeea, lucru care a adus critici din partea Uniunii Europene, care l-a desris ca o încălcare a suveranităţii Ucrainei. Comisia Europeană a aplicat sancţiuni companiilor care au ajutat la construirea podului.

Anexarea Crimeei în anul 2014 a cauzat impunerea de sancţiuni Rusiei şi a deteriorat relaţiile cu ţările occidentale.

Vladimir Putin a venit prima dată cu ideea deschiderii unui centru cultural în Crimeea în luna noiembrie.

„Trebuie să găsim metode de a dezvolta instituţiile culturale din Crimeea”, a declarat acesta.