Mai multe sute de militanţi de naționaliști îmbrăcaţi în negru au manifestat sâmbătă seară pe străzile oraşului Sofia, aprinzând torţe în memoria unui general bulgar pro-Germania nazistă,și anti comunist.

relatează AFP, via Agerpres.

Autorităţile locale au încercat să interzică marşul, care a avut loc în fiecare an de peste un deceniu şi pe care guvernul îl consideră ca „ruşinos”. De la 1 ianuarie, Bulgaria asigură preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.

Organizatorii au obţinut însă de la tribunal dreptul de a manifesta.

Nu acceptăm să fim catalogaţi drept antisemiţi, neonazişti sau fascişti. Suntem doar naţionalişti,

a declarat pentru AFP liderul marşului, Zvezdomir Andronov.

Au luat parte la manifestaţie mai multe zeci de militanţi ai unor grupări de naționaliste veniţi din diferite ţări europene.

Suedezul Robert Eklund, din cadrul Mişcării de Rezistenţă Nordică, a explicat că a venit în Bulgaria „pentru a lupta împotriva unui duşman comun: multiculturalismul, globalizarea şi  pune capăt imigraţiei non-europene”.

Manifestanţii au defilat pe străzile din centrul Sofiei timp de peste două ore, aprinzând torţe şi scandând numele lui Hristo Lukov, un general bulgar cunoscut pentru sprijinul acordat Germaniei hitleriste şi antisemitismul afişat în Al Doilea Război Mondial.