Mai mult de jumătate din angajații Institutului de Istorie al Academiei de Științe au fost disponibilizați, din cauza că instituția nu a obținut finanțarea necesară pentru următorii patru ani, în urma Concursului organizat de Agenția Națională de Cercetare și Dezvoltare (ANCD), afirmă directorul Gheorghe Cojocaru.

 

În aceeași situație se află și majoritatea institutelor de cercetare ale Academiei de Științe, o mare parte a proiectelor fiind respinse, iar cele acceptate fiind finanțate în proporție de doar 70%. În cazul acestora o treime din angajați riscă să fie disponibilizați, afirmă  și directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Victor Juc.

Situația în domeniul științei este catalogată drept ieșită din comun și dezastruoasă de către mai mulți oameni de știință. Pe de altă parte, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare afirmă că evaluarea proiectelor a fost obiectivă, respectând regulamentul existent și criteriile pe care trebuie să le întrunească experții.

De la începutul anului 2020, mulți din angajații institutelor de cercetare ale Academiei de Științe a Moldovei s-au pomenit disponibilizați, alții așteaptă cu îngrijorare ce le va aduce ziua de mâine.

Pomenindu-se în situația că vor fi finanțate în bază de proiecte, mai multe Institute nu au obținut finanțarea proiectelor din partea Agenției Naționale de Cercetare și Dezvoltare. Este primul concurs, realizat după reforma din 2017, când institutele au fost trecute din subordinea Academiei de Științe, în cea a Ministerului Educației, Științei și Cercetării.

Recent, la o sedință comună a directorilor institutelor de cercetare cu ministrul Educației, Culturii și Cercetării, în cadrul căreia s-a discutat situația actuală,  ministrul Corneliu Popovici a declarat că va face tot posibilul ca domeniul de cercetare să primească alocaţii suplimentare din partea statului, fiind acoperite unele cheltuieli administrative şi de logistică. Totuși, mai mulți directori ai institutelor de cercetare apreciază situația drept una dezastruoasă – mai multe instituții își vor înceta activitatea sau vor reduce substanțial numărul angajaților.

Astfel, la Institutul de Istorie, au fost reduse deja secțiile Istorie Contemporană și Filozofie, deoarece din cele 3 proiecte înaintate, a fost acceptat spre  finanțare doar unul, explică directorul Gheorghe Cojocaru:

Din cei 50 de angajați ai institutului vom fi nevoiți să reducem mai mult de jumătate, iar o parte să-i trecem la finanțarea de 0,5 procente din salariu”. Acest lucru în contextul în care istoricii au înaintat un proiect de elaborare a unei Istorii Naționale în 5 volume, o lucrare deosebit de importantă pentru instituțiile de învățământ preuniversitare, universitare și întreaga societate, a subliniat Gheorghe Cojocaru.