Două poziții interesante în special în contextul ultimelor evenimente din “rmn” unde avem răpiri de persoane și înregistrări de omoruri cu implicarea așa numitelor autorități ale “rmn”.

Fostul consilier prezidențial al lui Donald Trump, John Bolton, propune dezghețarea conflictului transnistrean, pentru a limita influența Rusiei în zonă. Într-o analiză publicată pe Nationalreview.com, Bolton spune că noua conducere de la Chișinău, făcând aluzie la PAS și Maia Sandu, îi oferă ocazia Washingtonului să-și activizeze acțiunile.

“Republica Moldova, ascunsă între Ucraina și România, reprezintă un conflict înghețat, care se poate dezgheța în orice moment. Așa-numita Transnistrie este o invenție rusească, care există separat de Republica Moldova din cauza prezenței armatei ruse. În cazul în care comunitatea internațională ar atrage atenția la această anomalie, care s-a format după războiul rece, atunci Kremlinul s-ar fi speriat, iar noua conducere de la Chișinău acum îi oferă Washingtonului posibilitatea de a-și activiza influența” a menționat Bolton.

Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu: “provocările cu care se confruntă țările din Vecinătatea Estică a UE afectează securitatea întregului spațiu al UE, NATO și OSCE, conflictele prelungite constituind principala sursă de risc și instabilitate din regiune”.

Astfel, acesta a menționează că pledează pentru o implicare sporită a Uniunii Europene în problematica conflictelor prelungite.

Ministrul Aurescu a evidențiat că “persistența conflictelor creează diviziuni artificiale în societățile statelor afectate și împiedică derularea normală de către acestea a procesului de luare a deciziilor în diverse domenii strategice, constituind în același timp un teren fertil pentru corupție, criminalitate organizată și o sursă de instabilitate la nivelul politicii interne din țările respective”