La ședința Comisiei Unificate de Control (CUC) din 14 februarie, Delegația Republicii Moldova și-a expus poziția asupra unor aspecte legate de respectarea regimului Zonei de Securitate, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul pentru reintegrare.

 

În cadrul dezbaterii subiectelor de pe agendă, delegația Republicii Moldova a semnalat din nou instalarea ilegală a posturilor transnistrene de „grăniceri” de-a lungul liniei administrative (în total în jur de 22 posturi mobile sau fixe). Deși amplasarea acestor structuri militare în Zona de Securitate este interzisă prin Acordul moldo-rus semnat la 21 iulie 1992, delegația transnistreană afirmă că posturile „grănicerești” vor continua să funcționeze, declinându-și competența de a influența eliminarea acestora.

Cu referire la identificarea unei posibile soluții, conducătorul delegației Federației Ruse I. Uvarov a propus discutarea acestei probleme, dar și altor subiecte importante la care nu există consens, în cadrul unei ședințe a copreședinților Comisiei Unificate de Control.

În documentul adresat celorlalte componente ale Comisiei, delegația moldovenească a făcut apel către reprezentanții Federației Ruse, Ucrainei și Misiunii OSCE pentru a condamna acțiunile ilegale ale Tiraspolului care periclitează securitatea în regiune. Anterior, a fost demascată încercarea părții transnistrene de a modifica hotarele Zonei de Securitate, prezentând drept „dovadă” o hartă falsificată.

La aceeași reuniune, reprezentanții Misiunii OSCE în Republica Moldova delegați în CUC au adus la cunoștință evoluțiile înregistrate în activitatea grupului de lucru pentru problema posturilor, care s-a întrunit marți.

De asemenea, a fost audiat raportul Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate pentru perioada 6 – 12 februarie 2019.

Următoarea întrunire a Comisiei este preconizată pentru 21 februarie curent, la Bender.