Ministrul Apărării, Eugen Sturza, consideră că este reală retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova, dar pentru asta trebuie să existe o politică de țară care să prevadă evacuarea trupelor cu tot cu muniții și tehnică militară de pe teritoriul statului. Declarația a fost făcută într-o emisiune la Vocea Basarabiei TV, transmite IPN.
„Din păcate, noi mai avem jocul tradițional „un pas înainte, doi înapoi” când astăzi spunem că vrem retragerea, mâine se schimbă puterea și spunem că suntem prieteni și avem nevoie de aceste trupe pe teritoriul Republicii Moldova. Din acest punct de vedere, noi trebuie să avem un proiect de țară foarte clar, nu să se schimbe în funcție de cine vine la guvernare, dar să existe această continuitate, această presiune internațională pe Federația Rusă ca aceste trupe să plece o dată și pentru totdeauna din Republica Moldova”, a menționat ministrul.
Eugen Sturza spune că nimeni nu are acces la depozitul militar de la Cobasna în afară de reprezentanții Federației Ruse. Potrivit lui, există la acest depozit hangare mari cu muniții care nu mai pot fi transportate și trebuie distruse acolo, pe loc.
„Sunt destul de periculoase pentru că, în mare parte, sunt muniții vechi și este nevoie de accesul unor experți internaționali care să analizeze aceste muniții pentru a vedea ce putem face, să identificăm un proiect internațional în privința lichidării acestor muniții, dar accesul este interzis”, a menționat ministrul.
De când ocupă funcția de ministru, Eugen Sturza spune că nu a mers în regiunea transnistreană. Potrivit lui, deocamdată nu are ce discuta cu administrația de la Tiraspol.
Eugen Sturza menționează că rolul exercițiilor militare care au loc în regiunea transnistreană este să antreneze trupele Federației Ruse și cele separatiste pentru a acționa în comun.
„Desigur, pe noi ne deranjează, noi permanent discutăm despre aceste activități militare pe teritoriul Republicii Moldova cu toți partenerii de dezvoltare. Le prezentăm documente și planuri de activitate ale acestor trupe militare și paramilitare. O parte dintre aceste exerciții militare sunt declarate ca și defensive, însă, după mine, ele nu au nicio treabă cu defensiva”, a declarat oficialul.
Ministrul menționează că Republica Moldova ar trebui să se îngrijoreze în legătură cu toate aplicațiile și munițiile existente în stânga Nistrului.