NATO și țările partenere Georgia și Ucraina trebuie să creeze o „sferă de apărare” în Marea Neagră pentru a nu permite  Rusiei să blocheze portul Odesa sau litoralul României, a declarat fostul comandant al forțelor terestre americane din Europa, general Ben Hodges, scrie Delfi.

 

„Pentru NATO și țările noastre partenere, cum ar fi Georgia și Ucraina, pentru a contracara ceea ce face Rusia (în Marea Neagră), este necesar să realizăm propriul A2 / AD (Anti Acces / Area Denial) o „sferă de apărare” cu utilizarea sistemelor terestre și navale, care să permitp protejarea mai presus de orice a României și împiedicarea armatei rusești sa blocheze Odesa, de exemplu. Acest lucru, după părerea mea, se poate întâmpla „, a spus el.

În același timp, Hodges este surprins de faptul că Ucraina continuă să deruleze afaceri cu Federația Rusă, în ciuda agresiunii armate rusești.

„În Odesa, două treimi din companiile de transport care conduc portul sunt rusești! În Odesa. Nu înțeleg cum poate Ucraina să facă afaceri cu Rusia care i-a capturat marinarii”, a spus generalul.

„Desigur, în conducerea ucraineana există oameni foarte inteligenți, profesioniști, care încearcă să facă bugetul militar cât mai transparent posibil. Dar dacă ne uitam la povestea care a fost dezvaluita cu câteva săptămâni în urmă, despre fiul primului adjunct al secretarului Consiliului Național de Securitate și Apărare (Oleg Gladkovski – Igor ), care a importat piese din Rusia în Ucraina și le-a vândut armatei la prețuri exorbitante. E de necrezut! ” – spune generalul.

„Cât timp astfel de lucruri se întâmplă în Ucraina, în Occident va creste îngrijorarea. Dar și conducerea rusă, văzând cum oamenii din Ucraina își pierd încrederea în autorități, va continua să speculeze aceste slăbiciuni. În același timp, mii de soldați sunt deja uciși! Soldații ucraineni stau în tranșee ca in 1915. Si nu se întrevede sfarsitul razboiului! Ei merită ceva mai bun! ” – a adăugat Ben Hodges.

 

sursa: paginaderusia.ro