La sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Campusul Universitar „Nicolae Ivan” a avut loc închiderea lucrărilor științifice ale Simpozionului Internaţional de Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă, intitulat „Unitate și Identitate. Ortodoxia românilor între comuniunea răsăriteană și dialogul cu Apusul”. Timp de două zile, peste 100 de de profesori, teologi și oameni de cultură din țară și din străinătate, alături de cinci ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, au dezbătut diferite teme și probleme de actualitate care se încadrează în tematica simpozionului.

 

 

Marți, 6 noiembrie 2018, de la ora 18:00, în Aula facultății, în prezența Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, au avut loc concluziile simpozionului prezentate de către pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu – decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. lect. univ. dr. Cristian Sonea – prodecanul facultății, pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie – șeful de departament al facultății și pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniță, director de studii în Consiliul Bisericilor Europene de la Geneva.

După prezentarea concluziilor, a avut loc un Concert festiv dedicat Centenarului Marii Uniri, cu participarea: Corului de cameră Psalmodia Transylvanica al Facultății de Teologie Ortodoxă, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu și a Cvartetului de coarde Cantabile format din Delia Rebrean – Vioară 1, Cosmina Salvan – Vioară 2, Andrada Călugăr – Violă și Diana Știr – Violoncel, care au bucurat auditoriul cu piese din repertoriul atât tradițional româneasc, cât și interanțional.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului a ținut un scurt cuvânt de învățătură în care a specificat că „Orice lucru serios îl întemeiem pe revelația scrisă în Sfânta Scriptură”, titreaza Radio Renașterea.

Potrivit organizatorilor, la Simpozionul Internațional „Unitate și identitate. Ortodoxia românilor între comuniunea răsăriteană și dialogul cu Apusul”, desfășurat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca în perioada 4-6 noiembrie 2018, au fost susținute 108 referate ale unor participanți de pe aproape toate continentele. Mai exact, au avut loc luări de cuvânt ale unor teologi și profesori din: Coreea de Sud, Elveția, Anglia, Franța, Liban, Spania și Catalunia, India, Statele Unite, Olanda, Grecia, Germania, Columbia, pe lângă cei din țara gazdă.

Manifestarea științifică a fost deschisă luni, 5 noiembrie, prin luarea de cuvânt a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, urmat de cei patru ierarhi invitați. În aceste alocuțiuni a fost subliniată importanța unității de credință și de neam, prin evidențierea faptului că unitatea spirituală a precedat unitatea națională a poporului român. S-a insistat asupra necesității conștientizării, în anul centenar, că două valori rămân esențiale pentru români: credința ortodoxă și țara reîntregită. În acest sens, au fost aduse exemple ale experienței eclesiale din provinciile istorice ale României Mari.

Lucrările Simpozionului Internațional s-au desfășurat pe patru secțiuni: Teologie, Istorico-Practice, Muzicologie și Artă Sacră.