Asociația „UNIREA – ODIP”  și  Asociația „Noua Dreaptă” vor depune la Procuratura Generală o plângere penală în care va cere anchetarea președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, pentru faptul că a vândut în 2007, când era ministru al economiei, terenul pe care se află în prezent Cimitirul Eroilor Români din Chișinău.

 

Plângerea va fi depusă vineri, 2 noiembrie, la ora 12.00, iar joi, 1 noiembrie, tot la ora 12.00, membrii Asociației vor picheta sediul Președinției, pentru a cere explicații șefului statului.

Miercuri, 31 octombrie, la o conferință de presă la IPN, președintele Asociației „UNIREA – ODIP”, Vlad Bileţchi, a spus că în august 2007 a fost adoptată hotărârea de Guvern prin care premierul de atunci, Vasile Tarlev, permite Ministerului Economiei, condus de către Igor Dodon, să scoată la privatizare trei terenuri din proprietatea statului. Pe unul dintre terenuri, care avea și cea mai mare suprafață, se află Cimitirul Eroilor Români din str. Decebal, 17, orașul Chișinău.

Potrivit lui Vlad Bileţchi, la scurt timp, Guvernul a alocat din Fondul de Rezervă două milioane de lei pentru demolarea clădirii fostului Institut de Pulmonologie şi Ftiziatrie „Chiril Draganiuc”, care se afla într-o stare avariată, dar și a bisericii de pe teritoriul Cimitirului. Totul s-a făcut în doar șapte zile de la adoptarea ultimei hotărâri, pentru ca terenul să poată fi privatizat mai ușor. Liderul ODIP spune că timp de 11 ani, nu s-a mai făcut nimic pe acel teren, deși a fost privatizat.

Unionștii cer autorităților să intervină și să aloce cumpărătorului un alt teren și să fie lăsat Cimitirul Eroilor România așa cum este, asociațiile se vor ocupa de amenajarea și restabilirea lui.

Pavel Vintilă, membru al Asociației „Noua Dreaptă”, a spus că vor fi făcute presiuni asupra lui Igor Dodon, pentru a afla motivele care au stat în spatele procesului de privatizare a terenului pe care se află astăzi Cimitirul Eroilor Români.  „Dacă ne-am apucat în anul centenarului de Cimitirul Eroilor și de repararea lui, o să căutăm răspunsuri și despre privatizarea lui”, a spus Vintilă.

Valoarea contractului de privatizare a fost de 70 de milioane de euro. Pe acel teren urma să fie ridicat un bloc de locuințe.