Banca Națională a Moldovei (BNM) intenționează să completeze cu încă 16 state sau regiuni, lista jurisdicțiilor ce nu implementează standarde internaționale de transparență, scrie Mold-street.com.

 

Sursa citată notează, potrivit BNM, la baza unei astfel de inițiative stă o analiză pe baza datelor din lista FATF (Grupul de Acțiune Financiară pentru controlul spălării de bani, organizație interguvernmentală fondată în 1989 din inițiativa statelor din G7 cu scopul de a combate spălarea de bani și finanțarea terorismului). Lista FTAF conţine jurisdicțiile cu risc înalt și alte jurisdicții monitorizate, precum și jurisdicțiile care au deficiențe în strategiile aferente combaterii spălării banilor/ finanțării terorismului).

La aceasta se adaugă lista Uniunii Europene a țărilor off-shore necooperante (lista țărilor aflate sub monitorizare) şi lista OECD privind transparența și schimbul de informații în scopuri fiscale.

Potrivit proiectului BNM lista celor circa 70 de jurisdicții ce nu implementează standarde internaționale de transparență se completează cu următoarele țări: Botswana, Cabo Verde; Regatul Cambodgiei, Curacao, Republica Ghana, Insulele Fiji, Insulele Labuan, Maldive, Sultanatul Oman, Samoa Americană, Regatul Maroc, Republica Populară Mongolia, Palau, Regatul Thailandei, Republica Tunisiană, Trinidad și Tobago.