De astăzi, mijloacele de transport din regiunea transnistreană cu numere de înmatriculare neutre sunt admise în traficul rutier internațional.

 

Plăcuțele, cu numere formate din trei litere și trei cifre, au început să fie eliberate din data de 10 septembrie curent la oficiile Agenției Servicii Publice, din Tiraspol și Râbnița, conțin. Odată cu obținerea acestora, proprietarii mașinilor primesc și un pașaport tehnic, iar pe vehicul este aplicat un sticker cu simbolul “MD”.

Pentru a traversa frontiera de stat, șoferii trebuie să prezinte certificatul de înmatriculare a transportului, permisul de conducere, Cartea Verde, raportul de inspecție tehnică periodică, actul care confirmă transmiterea în folosință a vehiculului, precum și alte acte necesare călătoriilor în străinătate, în corespundere cu cerințele țărilor de destinație.

Guvernul consideră acest acord cu Tiraspolul o parte a progreselor înregistrate în ultimul timp în dosarul transnistrean. Pe de altă parte, mai mulți experți au criticat decizia de acordare a dreptului de participare la traficul internațional automobilelor înmatriculate în raioanele de Est. Aceștia o consideră o cedare inutilă făcută regimului separatist.