Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, care va fi preluată de România la începutul anului 2019, aparţine şi Republicii Moldova. Iar Chişinăul va putea depune o cerere de aderare la Uniunea Europeană după ce vor fi îndeplinite toate prevederile acordului de asociere. Declaraţiile îi aparţin ministrului delegat pentru afaceri europene al României, Victor Negrescu, aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova.

Priorităţile următoarei reuniuni a Comisiei interguvernamentale pentru integrare europeană Republica Moldova – România, dar și strategia de acţiune a Chișinăului cât România va deţine preşedinţia Consiliului UE, au fost subiectele prioritare la întrevederile ministrului român pentru afaceri europene cu demnitarii de la Chişinău.

Într-un interviu acordat TVR Moldova, Victor Negrescu spune că Republica Moldova va lua parte, alături de România, la şefia Uniunii Europene.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu:

Noi simţim că preşedinţia aceasta a României este atât a noastră, cât şi a Republicii Moldova, în măsura în care Republica Moldova îşi doreşte acest lucru. Valorile noastre sunt comune, istoria noastră este comună, parcursul UE presupune automat ca şi Republica Moldova să fie parte a acestei familii.

Anterior, oficialii de la Chişinău spuneau că 2019 va fi anul când Republica Moldova va depune cererea de aderare la Uniunea Europeană. Diplomatul român spune însă că cererea poate fi depusă doar după implementarea Acordului de Asociere.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu:

 Sunt convins că lucrurile merg în direcţia cea bună şi, în măsura în care acest acord este îndeplinit în integralitate, putem să vorbim de perspective mai importante privind integrarea Republica Moldova în Uniunea Europeană.

sursa:TVR