Datoria Moldovagaz faţă de Gazprom a trecut de 6,2 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2018, anunță portalul mold-street. Raportul financiar anual al gigantului gazier rus arată că în 2018, datoria Moldovagaz față de Gazprom s-a majorat cu peste 320 milioane de dolari.

 

 

În raportul său, Gazprom menționează însă că datoria debitoare a Moldovagaz ar fi egală cu zero, iar aceste datorii uriașe de 6,21 miliarde de dolari sunt incluse la categoria „rezervă pentru pierderile la credite”, scrie Mold-Street.

Majoritatea acestora, peste 90% sunt ale regiunii separatiste transnistrene, care din anul 2006 nu achită niciun ban pentru metanul livrat de Gazprom.

În acelaşi document se arată că anul trecut plăţile efectuate de Gazprom pentru serviciile de transportare a gazului rusesc pe teritoriul Republicii Moldova în alte state s-au diminuat cu peste 22%, până la 47,1 milioane de dolari, ceea ce denotă că şi volumul de gaz transportat s-a diminuat.

În acelaşi timp în 2018 valoarea achiziţiilor de metan de către Moldovagaz s-au majorat cu circa 35% şi au ajuns la 423,5 milioane dolari.

De notat că periodic Gazprom inițiază procese contra Moldovagaz într-un arbitraj din Moscova, pentru neplata gazelor livrate și obține câștig de cauză.

Specialiștii în domeniu nu exclud însă că problema recuperării datoriilor a fost și este utilizată de Gazprom și Rusia pentru a face presiuni asupra Chișinăului, astfel încât aceasta să accepte, de exemplu, renunțarea la vectorul european sau, cel puțin, la proiectele energetice comune cu UE.

Compania Moldovagaz, în forma sa actuală, a fost fondată în mai 1999. Gazprom deţine în această companie o cotă de 50%, Chișinăul – 35,33%, iar Tiraspolul – 12,44%.

Sursa: Mold-Street