Liderul Partidului Regiunilor din Moldova, Alexandr Kalinin, susține că avionul cu care președintele Igor Dodon a revenit recent de la Moscova, a adus în Republica Moldova 20 de milioane de dolari, bani pentru finanțarea campaniei Partidului Socialiștilor, în special în regiunea transnistreană și în UTA Găgăuzia.

Alexandr Kalinin a declarat într-o conferință de presă la IPN, că are această informație de la membrii PSRM, însă nu a dezvăluit nume.

„Știți că recent cel care se crede președintele țării a fost într-o vizită la Moscova. Și știți că la întoarcere Dodon a anunțat că nu poate veni la Chișinău cu o cursă obișnuită din cauza ceții, motiv pentru care a fost adus cu un avion al companiei rusești GazProm. În realitate, acest lucru a fost doar un pretext. Or, dacă într-adevăr ceața era o problemă, avea să fie problemă și pentru avionul cu care a venit Dodon. Eu vreau astăzi să anunț public și cu toată responsabilitatea un fapt foarte grav. Despre acest lucru vorbesc membrii PSRM care deja s-au săturat de falsitatea lui Dodon. De la sursele mele din rândul socialiștilor știu că avionul cu care a venit Dodon a adus la Chișinău 20 de milioane de dolari pentru ca socialiștii să desfășoare campanie electorală”, a notat Alexandr Kalinin.

Liderul Partidului Regiunilor și-a exprimat convingerea că din această sumă doar un milion va fi direcționat pentru finanțarea campaniei electorale, iar restul banilor vor fi împărțiți de Igor Dodon și alți socialiști care se dau bine pe lângă el. „PSRM nu vrea să câștige de fapt aceste alegeri. Ei doar mimează lupta cu Plahotniuc, iar cu Maia Sandu și Năstase în general nu luptă. Socialiștii la aceste alegeri vor face jocul euro-unioniștilor, dar deja pe banii rușilor. Dodon minte și rușii când spune la Moscova că e președinte pro-rus și PSRM e partid pro-rus, doar pentru a primi bani. Este un lucru știut că Dodon are tarif pentru orice acțiune care o face. Și aici trebuie să-și amintească despre cele trei milioane de euro primiți de la Plahotniuc și Filat pentru ca să-l voteze pe Timofti în funcția de președinte”, a mai spus Alexandr Kalinin.

Potrivit lui, „electoratul pro-rus și rușii trebuie să cunoască că Igor Dodon este un fals pro-rus și că este și va fi doar pro-bani”. În opinia sa, și votul mixt a fost cumpărat de Vlad Plahotniuc. „Votul mixt înseamnă că după alegeri vom avea din nou o guvernare euro-unionistă, pentru că e clar pentru toată lumea, sistemul de vot proporțional aducea la putere și la formarea unei majorități stabile pro-ruse. Dacă PSRM e într-adevăr pro-rus, de ce a spulberat această șansă și a făcut jocul democraților?”, se întreabă Alexandr Kalinin.

Partidul Regiunilor anunță că va depune o contestație la Comisia Electorală Centrală prin care va cere ca PSRM să fie scos din cursa electorală, motivând că este finanțat din bani de peste hotare. „Mai mult, noi cerem ca Procuratura Generală să se autosesizeze și să cerceteze cazul. Dacă Dodon nu este proiectul politic al lui Plahotniuc, atunci imediat după această conferință de presă, procurorii ar trebui să fie deja la Președinție și la sediul PSRM. Noi vom face tot posibilul ca acest lucru să se întâmple”, a mai spus Alexandr Kalinin.

Nici președintele Igor Dodon, nici PSRM nu au reacționat, deocamdată, la aceste declarații.